Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena voda za piće

Vodu iz gradskog vodovoda u Požarevcu sanitarna inspekcija zabranila je za piće, jer su količine nitrata premašile dozvoljenih 50 miligrama po litru. Ova zabrana proglašena je u utorak, zbog čega je zasedao gradski Štab za vanredne situacije i nakon toga održao konferenciju za medije.

- Voda iz vodovoda od danas može da se koristi samo kao tehnička, odnosno za održavanje higijene, ali ne i za piće i kuvanje. Zbog ovakvog stanja, Gradski štab za vanredne situacije proglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je vanredni događaj, rekao je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

Direktor Vodovoda i kanalizacije, Saša Valjarević, istakao je da je do ovakvog stanja došlo usled dugotrajnih suša, jer je preko 40 dana temperatura bila iznad 35 stepeni, što je uticalo na smanjenje vodostaja Velike Morave. Osim toga, na smanjenje vodostaja uticale su i brojne šljunkare koje godinama iz ove reke izvlače pesak i šljunak.

- Dok se nivo nitrata ne vrati u normalu, po gradu će biti raspoređeno dovoljno cisterni i bidona sa vodom, koja će se dopremati sa kostolačkog izvorišta, rekao je Valjarević.

     O aktuelnoj situaciji u vodosnabdevanju na konferenciji za novinare govorili su i predstavnici Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" iz Beograda i Zavoda za javno zdravlje Požarevac. U ovom zavodu voda iz vodovoda kontroliše se šest puta mesečno, ispitivanjem uzoraka koji se uzimaju sa 11 mesta. Pošto su tri poslednja merenja, od 30. septembra, 2. i 7. oktobra pokazala povećanje nitrata u rasponu od 52 do 58 miligrama po litru, neminovno je bilo da dođe do zabrane vode za piće.

Prethodna zabrana trajala mesec dana

Nije poznato do kada će biti na snazi zabrana vode za piće, jer se ne zna kada će se nitrati vratiti ispod dozvoljene granice. Prethodna zabrana u Požarevcu bila je proglašena pre devet godina, takođe zbog previše nitrata, i trajala je oko 30 dana.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Požarevljani, ne pijte vodu – ima "viška" nitrata!

Izvor: Mondo, 13.Okt.2015

Vodu iz gradskog vodovoda u Požarevcu sanitarna inspekcija zabranila je za piće, jer su količine nitrata premašile dozvoljenih 50 miligrama po litru...Foto: Petar Stojanović, MONDO..Ova zabrana proglašena je u utorak, zbog čega je zasedao gradski Štab za vanredne situacije i nakon toga održao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.