Izvor: Nezavisne Novine, 15.Feb.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjen ribolov zbog niskog vodostaja

PODGORICA - Na Skadarskom jezeru od sutra će biti zabranjen ribolov zbog niskog vodostaja, a s ciljem očuvanja ribljeg fonda, saopšteno je iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, na inicijativu ovog preduzeća, donijelo je naredbu kojom se zabranjuje lov na sve vrste ribe i ostale vodene faune.

"Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, trenutni nivo Skadarskog jezera je 6,05 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << iznad nivoa mora, pa će u ovom parku od sutra biti zabranjen lov na sve vrste riba i ostalu vodenu faunu do poboljšanja hidroloških prilika", kaže se u saopštenju.

Zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera smanjuje se i radijus kretanja i mogućnost migracija vodenih organizama, prvenstveno riba, iz jednog dijela jezera u drugo, pojasnili su iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.

U ovom preduzeću kažu da organizmi nalaze utočišta u određenim lagunama i izvorima, i uz činjenicu da su u slabijoj životnoj kondiciji, lakše ih je uloviti ili preloviti neku vrstu.

"Privrednim i sportskim ribolovom, uz već loše hidrološke prilike, dodatno bi se opteretile vrste u Skadarskm jezeru, pa će uvođenjem zabrana biti omogućeno da se one prirodno oporave. Na taj način osiguraćemo da Skadarsko jezero sačuva svoju produktivnost i obilje vrsta kada je ihtiofauna u pitanju", naglašava se u saopštenju.

O naredbi će biti obaviještena ribarska udruženja i pojedinci koji se bave izlovom ribe u ovom zaštićenom području.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.