Zabranjen lov na grlice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjen lov na grlice

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izmenilo je pravilnik o lovostaju kojim je zabranjen lov na grlice u Srbiji. Pravilnikom se zabranjuje lov na grlicu do 31. marta 2017. godine, kao i produžetak lovostaja na jarebicu do 31. marta 2016. godine, navedeno je u saopštenju.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podsećaju da su stručnjaci zahtevali da se grlica trajno izbriše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa liste lovne divljači.

Iako zahtev nije u potpunosti ispunjen, Društvo izražava zadovoljstvo što je nakon gotovo 12 godina, promena tog akta konačno učinjena.

Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN) je u najnovijoj Evropskoj crvenoj listi ptica zvanično svrstala grlicu u kontinentalno ugrožene vrste.

Na toj listi, grlica se našla u kategoriji VU (ranjiva).

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva korisnike lovišta da usklade sa tom odlukom planove gazdovanja lovištima za naredne dve godine.

Koalicija nevladinih organizacija "Zvuk ptica" žali što ista odluka nije donesena i za lovostaj na prepelice. Oni su još 2013. godine podneli zahtev da se zabrani lov na te vrste selica.

Podseća se da je u poslednjih nekoliko decenija, broj prepelica opao zbog upornog krivolova i šverca ubijenih ptica iz Srbije.

Ornitolozi smatraju da je finansijski interes malog broja lovaca i lovno-turističkih agencija, koje organizuju lov na prepelicu i dalje dominantan u odnosu na upozorenja da je potrebno zaštititi tu ugroženu vrstu.

Oni upozoravaju da će 1. avgusta započeti iste, dobro uhodane šeme nedozvoljenog lova.

Društvo i Koalicija smatraju da su im inspekcije zaštite životne sredine, lovstva, policija, poljočuvari, pravosudni i carinski organi i carina, kao i sami korisnici lovišta važni saveznici u borbi protiv krivolova, bez obzira na brojna negativna iskustva.

Oni apeluju da se obustava lova na grlicu produži, ali i da se ponovo razmotri predlog za zabranu lova na prepelice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zabranjen lov na grlice

Izvor: Danas, 01.Jul.2015

Zrenjanin, Novi Sad - Društvo za zaštitu ptica Srbije pozdravilo je novu odluku ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine kojom se proglašava lovostaj na grlice. Naime, donošenjem pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o proglašavanju zaštićenih vrsta, proglašena je zabrana lova...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.