Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2017, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranili svadbe za razvedene

Gradske vlasti gradića na jugu Kine zabranile su svadbene bankete za osobe koje se udaju ili žene drugi put, a sve sa ciljem smanjenja ekstravagantnih i bespotrebnih proslava.

Vlasti grada Kaili, u provinciji Guižu, objavile su novi pravilnik, prema kojem samo oni koji se vjenčavaju prvi put mogu svoje vjenčanje proslaviti svadbenim banketom. Takođe, zabranili su višestruke proslave te organizovanje jednog vjenčanja na nekoliko lokacija, što su Kinezi praktikovali kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bi pokazali i dokazali svoj društveni status.

Naime, prema novom pravilniku, budući mladoženja i mlada moraju prilikom zakazivanja vjenčanja proći i obaveznu provjeru da slučajno nisu ranije bili oženjeni ili udati. Naravno, zvaničnici ne mogu direktno kazniti one koji, uprkos zabrani, održe svadbeni banket, već moraju imati dokaze o tome, a slučaj moraju predati relevantnim odjeljenju koje je i izdalo ovaj pravilnik.

Inače, Komunistička partija Kine prije nekoliko godina krenula je u odlučnu borbu protiv korupcije, birokratije i prekomjernog pokazivanja bogatstva, što je karakteristično za Kineze. Nije tajna da u nekim kineskim provincijama svadbe znaju biti više nego ekstravagantne, te da traju i po nekoliko dana. Cilj ovih ekstravagantnih svadbi jeste pokazivanje bogatstva, u čemu Kinezi uživaju, ali sada više to neće moći. Iako je zabrana još u testnom periodu, mnogi očekuju da će ona definitivno zaživjeti.

Ova posljednja zabrana izazvala je veoma žustru raspravu na kineskim forumima, posebno na Veibo društvenoj mreži. Mnogi od njih podržavaju ovu zabranu, jer u provinciji Guižu postoji ogroman jaz između bogatih i siromašnih, tj. između prosperitetnih gradova poput Kailija i ostatka provincije, koja je siromašna. Ipak, ima i onih koji se protive tome da vlasti određuju ljudima da li će proslaviti svoje vjenčanje ili ne. Zapravo, najveći broj onih koji su komentarisali osvrnuo se na činjenicu da su ovom zabranom diskriminisani razvedeni, jer im je onemogućeno da proslave svoje vjenčanje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.