Zabrana obrade podataka osnovaca za Bus plus

Izvor: Mondo, 25.Sep.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana obrade podataka osnovaca za Bus plus

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zabranio je Društvu za marketing i usluge "Apex Solution Technology" obradu određenih ličnih podataka osonovaca koji se uzimaju u poslovanju "Bus plus" programa.

Poverenik je doneo te odluke nakon što je, povodom obraćanja više građana u vezi sa problemima u realizaciji takozvanog "Bus plus" programa, izvršio nadzor nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << preduzeća "Apex Solution Technology".

Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je da je postupak nadzora sproveden povodom predstavki u kojima je ukazivano da su đacima osnovnih škola podeljena dva obrasca, koje roditelji treba da popune, jedan pod nazivom "Zahtev za izdavanje personalizovane beskontaktne smart kartice", a drugi pod nazivom "Zahtev za pristupanje Plus benefit programu", pri tom bez napomene da navedeni drugi formular nije obavezno popuniti i da isti služi isključivo u marketinške svrhe.

Šabić je saopštio da je zabranio Društvu za marketing i usluge "Apex Solution Technology" dalju obradu podataka: adresa stanovanja, broj mobilnog telefona, broj fiksnog telefona i e-mail adresa koji su sadržani u podacima pod nazivom "Zahtev za izdavanje personalizovane beskontaktne smart kartice".

Poverenik je naložio da se u svim dostavljenim popunjenim obrascima u papirnom obliku ti podaci izbrišu (o čemu će sačiniti poseban zapisnik), jer za obradu navedenih podataka ne postoji pravni osnov.

To je potrebno učiniti tri dana od dana prijema ovog rešenja.

I u vezi sa Obaveštenjem o obradi, koje se nalazi u okviru obrasca "Zahtev za pristupanje Busplus benefit programu", preduzeću "Apex Solution Technology" naloženo je da, radi otklanjanja drugih povreda Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u obrascu jasno, nedvosmisleno naznači učenicima, odnosno roditeljima da nisu u obavezi da daju podatke tražene ovim obrascem, odnosno da nisu u obavezi da ga popune.

Društvu je takođe naloženo da sve osnovne škole sa teritorije grada Beograda koje prikupljaju podatke učenika upozna sa odgovarajućim merama zaštite podataka, istakao je Šabić.

(Beta,

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabrana obrade podataka Bus plusa

Izvor: B92, 25.Sep.2012

Beograd -- Poverenik Rodoljub Šabić zabranio je jednoj marketinškoj kompaniji obradu određenih podataka učenika osnovnih škola koji se uzimaju u poslovanju Bus-plusa...Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je doneo te odluke nakon što je, povodom obraćanja...

Nastavak na B92...

Šabić: Javnost ima pravo da zna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2012, 15:43

BEOGRAD -..Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja izjavio je danas da je postignut napredak u dostupnosti informacija ali da je potrebno više, bolje i kvalitetnije ostvarivanje tog prava...Šabić je, povodom 28. septembra, Međunarodnog dana prava javnosti da zna, agenciji Beta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.