Zabrana 14 ekstremnih navijačkih grupa

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana 14 ekstremnih navijačkih grupa

Ustavnom sudu podnet predlog za zabranu 14 navijačkih ekstremnih podgrupa. Usvajanjem predloga, van zakona "Alkatraz", "Belgrejdbojs", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra bojs", "Ultras", "Anti Romi"...

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović podneo je danas Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa koje deluju kao navijačke grupe beogradskih klubova Partizana, Crvene zvezde i Rada.

"Predložena je zabrana tih podgrupa i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brisanje iz registra, zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne i nacionalne, verske mržnje", rekao je Radovanović.

Tužilac je objasnio da se radi o grupama "Alkatraz", "Belgrejdbojs", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra bojs", "Ultras", "Anti Romi", "Sout femili", "Hed hanters", "Iriducibili-nbg", "Šedouz", "Ekstrem bojs", "Čuvari časti", "Brain demidž" i "Junajted fors 1987", koje navijaju za "Crvenu zvezdu", "Partizan" i "Rad".

Sačinjavanje predloga za zabranu ekstremnih grupa baziralo se na izveštaju MUP-a, u kome je navedeno da je od 2006. godine do danas bilo više incidenata i narušavanja javnog reda i mira sa više desetina povređenih građana i policajaca, uz veliku materijalnu štetu.

Radovanović je kazao da ovaj predlog ima svrhu suzbijanja nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije i naglasio da iza ove akcije stoji država, koja je čvrsto rešena da se nasilje spreči.

Tužilac je objasnio da se traži zabrana grupa koje nisu ljubitelji sporta i koje nemaju ništa zajedničko sa sportom, već sa kriminalom.

Najavio da će sledeći korak u suzbijanju nasilja biti zabrana njihovih poseta sportskim priredbama i utakmicama, kako ne bi dolazilo do nereda i nasilja i kako bi svi ljubitelji sporta mogli da uživaju na utakmicama.

Država odlučna da zaustavi nasilje

Ono što radimo sa ovim predlogom, pored predloga za ukidanje grupa Obraz, '1389' i Nacionalnog stroja, predstavlja širi kontekst suzbijanja nasilja u Srbiji", naveo je Radovanović.

Rekao je da je cilj suzbijanje nasilja na sportskim terenima, ali i na ulicama Beograda i drugih gradova i dodao da iza ove akcije stoji država koja je odlučna da zaustavi nasilje.

Naveo je da je od 2002. godine do danas bilo sedam smrtnih slučajeva kao posledica nasilja pripadnika ekstremnih grupa. 

Govoreći o slučajevima nasilja u Beogradu, Radovanović je podsetio da Povorka ponosa nije održana jer su "neistomišljenici to na neki način sprečili, jer su doveli u opasnost održavanje te manifestacije".

Tužilac je naveo da će policija i Tužilaštvo raditi na "operativnom planu" da se utvrde počinioci krivičnih dela i da to bude procesuirano.

"Mnogi od njih su već procesurani za neka krivična dela. Moja je obaveza da pogledam kako se ti predmeti odvijaju u nadležnim tužilaštvima i sudovima... eventualno za brže postupanje za upućivanje kazne, da ne bi zastarela", rekao je Radovanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.