Zaboravljeni umovi Srbije uz NIN

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaboravljeni umovi Srbije" uz NIN

Zahvaljujući saradnji Radio-televizije Srbije i nedeljnika NIN, čitaoci će u naredna tri broja ovog magazina dobiti na poklon DVD sa po dve epizode serije "Zaboravljeni umovi Srbije".

Šest epizoda igrano-dokumentarne serije "Zaboravljeni umovi Srbije", koje su prikazane na RTS-u tokom 2007. godine, biće dostupne čitaocima magazina NIN u naredna tri broja.

Od jeseni, NIN će čitaocima pokloniti DVD sa još četiri epizode, saopšteno je na konferenciji za medije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održanoj u prostorijama izdavačke kuće "Ringijer Aksel Springer".

Uz sutrašnji broj NIN-a čitaoci će dobiti DVD sa epizodama posvećenim filozofu i velikom srpskom misliocu Božidaru Kneževiću, i političaru i filologu Ljubi Stojanoviću.

Slede još dva DVD izdanja. Prvo, 12. maja, sa epizodama koje govore o profesoru prava, heraldičaru Aleksandru Solovjevu, i nekadašnjem dekanu Poljoprivrednog fakulteta, koji se posvetio istraživanju srpskog sela Milana Vlajincu.

Treći DVD biće objavljen 19. maja, a posvećen je istoričaru i diplomati Jovanu Radoniću, i hroničaru svog vremena, eruditi Milanu Đ. Milićeviću.

Serija, čiji je autor i idejni tvorac direktor TV Beograd Nikola Mirkov, a reditelj Petar Stanojlović, predstavlja svojevrsnu rehabilitaciju jednog broja značajnih ličnosti u istoriji Srbije, koje su iz različitih razloga ostale zaboravljene, nepriznate, čiji je značaj zanemaren, a imena slabo poznata široj javnosti.

Nikola Mirkov je na konferenciji za novinare istakao da serijal "Zaboravljeni umovi Srbije" na najbolji način predstavlja ideju o tome šta bi RTS kao javni servis trebalo da bude.

"Ovaj projekat je spojio nacionalno, građansko i evropsko, i predstavio nedovoljno poznate delove srpske tradicije, a upravo bi to trebalo da bude deo misije javnog servisa", rekao je Mirkov.

Direktor TV Beograd je na kraju naglasio da mu je drago što je upravo NIN, kao magazin koji spaja tradicionalno sa modernim, učestvovao u ovom projektu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.