Zaboravljena spomen obeležja iz Drugog svetskog rata

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravljena spomen obeležja iz Drugog svetskog rata

Spomen ploču iz Drugog svetskog rata, koja je postavljena na fasadi zgrade u Pešačkoj zoni u centru Kraljeva, teško je uočiti. Zbog tamne osnove i patine natpis je nečitak, tako da većina Kraljevčana i ne zna razlog zbog čega se nalazi baš na tom mestu.
Visoko postavljenu ploču od livenog gvožđa koja je do te mere patinirala i potamnela da se gotovo stopila sa pozadinom, prolaznici i ne primećuju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Na ploči piše da su na mestu gde je postavljena 7. septembra 1941 godine, Članovi SKOJ-a Mirko Bajalica i Milan Ličina izvršili atentat na dvojicu narodnih neprijatelja, saradnika okupatora.

"Kada bi se održavala ova tabla kako treba, ja bih mogao da pročitam o čemu se radi. Međutim, to je zapušteno. Bile su neke stare zgrade. Prćarije. Sve to bilo, posle sve to porušeno", kažu Krljevčani.
Prvobitno je spomen ploča bila postavljena na mestu gde se nalazila zanatska radionica izvesnog majstora Kena, a pored Doma Armije. Malo je sačuvanih fotografija iz tog perioda.
Cela desna strana Omladinske ulice bila je porušena da bi se na ovom mestu podigle stambene zgrade sa lokalima. Jedino obeležje iz vremena kada je ova ulica nosila ime kralja Milana je zapravo spomen ploča iz 1951. godine.
Ploča nije spomenik kulture. Nadležanost za njeno održavanje ne pripada Zavodu za zaštitu spomenika ali zato svaki pojedinac ili organizacija mogu da predlože lokalnoj samoupravi da se ploča bolje održava.

"Uputićemo zahtev nadležnim institucijama da povedu računa i da ova ploča ne predstavlja ruglo nego da bude svedočanstvo slobodarskog duha i patzriotizma", najavljuje Mirko Vujić, predsednik Opštinskog odbora SUBNORA Kraljevo.
Nakon atentata Mirko Bajalica i Milan Ličina su prebegli partizanima. Poginuli su na Popini kod Vrnjačke Banje već u prvim mesecima rata. Dve ulice u Kraljevu nose njihova imena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.