Izvor: Blic, 14.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravite na podočnjake

Umor, stres, duvanski dim, neodgovarajuća ishrana i starenje tkiva su među najčešćim uzročnicima usporavanja cirkulacije i stvaranja naduvenosti i podočnjaka.

- Naime, mikrocirkulacija venskog i limfnog sistema je ključna u očuvanju zdravlja nežnog predela ispod oka - objašnjava Marija Masalović, kozmetičar.

- Starenjem, koža ispod oka postaje tanja i suvlja, što omogućava venama, u masnim naslagama, ispod oka da postanu upadljivije. Stanje se dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pogoršava kod osoba sa alergijama, astmom ili ekcemom - objašnjava ona.

Naravno, tamni podočnjaci mogu da budu i posledica nedovoljnog sna. Ponekad su podočnjaci uzrokovani i jačom pigmentacijom kože. Ipak, viseće ili naduvene kesice ispod podočnjaka mogu da budu znak nekog oboljenja, a kao kozmetički problem uglavnom su vezane za nakupljanje masnog tkiva i tečnosti u ovom delu lica, koji se teško drenira.

Lečenje

Uobičajeni postupak otklanjanja podočnjaka je povratak zdravom, dugom snu i lečenje primarnih oboljenja (astma, alergije...), ako postoje. Veoma je važno i redovno korišćenje preparata za otklanjanje podočnjaka, koji se mogu naći u parfimerijama i apotekama. Ovi preparati su namenjeni isključivo za negu očne zone, a mogu se naći kao gel i kapsula. U principu, najbolje je kombinovati gel ili serum i kapsule. Kada se gel nanese na kožu i podstakne mikrocirkulaciju, delovanje je lokalno. Dok kapsule na bazi biljnih ekstrakata, koje podstiču detoksikaciju organizma i pomažu jetri da izbaci toksine, deluju iznutra.

Terapija gelom i kapsulama može da traje četiri nedelje. Ovo je optimalan period u okviru kojeg je, kako su pokazala klinička ispitivanja, dokazan rezultat u smanjenju nadutosti i crnih kolutova ispod oka.

Pored ovoga, postoje i obloge za podočnjake na bazi esencijalnih ulja koje umiruju, hrane, podstiču cirkulaciju i deluju kao antirid. Njihovo dejstvo je najefektnije i to je takozvani preparat za brzo i efektno uklanjanje podočnjaka.

Hirurgija - poslednje pribežište

Definitivno rešenje za podočnjake je blefaroplastika, hirurška intervencija koju radi većina ordinacija estetske hirurgije. Operacija ne uklanja tamne kolutove, ali kada se odstrane kesice, podočnjaci su mnogo svetliji i manje upadljivi. Ukupni izgled se podmlađuje. Operacija naduvenih kesica, ako one nisu znak nekog zdravstvenog poremećaja, zapravo je liposukcija, otklanjanje masnih naslaga ispod oka. Rez se pravi po liniji donjeg kapka, a oporavak traje oko dve nedelje.

Saveznici u borbi protiv podočnjaka:

1.Talika

Reč je o preparatima francuske kozmetičke kuće na bazi biljnih ekstrakata i esencijalnih ulja.

Cena: 2.000 dinara

2.Bio korektor

Reč je o preparatu kompanije M.Magi, koji sadrži dva enzima, vitamine A i B, i mnoštvo prirodnih aktivnih supstanci koji koži vraćaju tonus i veoma kratkom periodu redukuju podočnjake.

Cena: 2085 dinara

3.Loreal - punjač kolagena za područje oko očiju

Intenzivna nega za područje oko očiju sa specijalnom teksturom Soft Reflex obogaćene biosferama kolagena da bi upala koža ispod očiju povratila punoću, bore bile manje izražene, a oči ponovo postale sjajne.

Cena: 1.029 dinara

4.Nivea Visage

Krema protiv podočnjaka je pravi izbor za tamne i otečene podočnjake. Obogaćena ekstraktom krastavca i svetlucavim pigmentima koji smanjuju natečenost i neguju kožu oko očiju, ova krema pruža osećaj sigurnosti tokom celog dana.

Cena: 450 dinara

5.Eucerin Hidro Balans

Ova krema je posebno prilagođena osetljivom predelu oko očiju, jer ublažava osećaj zategnutosti i natečenosti, umanjuje podočnjake i znakove umora. Lagana, gel krem, formulacija za sve tipove osetljive kože, zahvaljujući sadržaju izomerina, ženšena i likolkalkona, kožu čini trenutno hidratantnom, održava hidratantnost tokom 24 časa, poboljšava mikrocirkulaciju i ublažava natečenost kapaka.

Cena: 760 dinara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.