Zabluda o vodnom bogatstvu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2012, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabluda o vodnom bogatstvu Srbije

BEOGRAD -

Srbija je zemlja sa nedovoljno vlastitih voda za sve potrebe u budućnosti, pokazao je Prostorni plan Srbije koji je otklonio raniju zabludu o vodnom bogatstvu naše zemlje, izjavio je profesor Branislav Đorđević.

Razvoj vodne infrastrukture će se zbog toga odvijati u sve složenijim uslovima u narednom periodu, istakao je Đorđević na predavanju "Vode i vodoprivredna infrastruktura Srbije - strateška rešenja iz Prostornog plana Srbije", povodom Svetskog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << voda 22. marta.

Đorđević je istakao da itekako treba da razmišljamo kako ćemo obezbediti dovoljne količine vode u skoroj budućnosti, s obzirom na to da poseban problem predstavlja velika prostorna i vremenska neravnomernost voda na području Balkana, koja je jedna od najnepovoljnijih u Evropi.

Navodeći da su u Srbiji najugroženija područja severne Bačke, Šumadije, Južnog Pomoravlja i Kosova, on je objasnio da ti delovi zemlje, kada je reč o domicilnim vodama, na raspolaganju imaju prosečno manje od 500 metara kubnih vode po stanovniku godišnje.

Profesor Đorđević, koji je utemeljivač teorije o vodoprivrednim sistemima, istakao je da je u Srbiji neophodno graditi akumulacije vode, podsetivši da su ideje o njihovoj izgradnji nailazile na otpor u javnosti zbog raznih grupa građana i nevladinih organizacija koje se tome protive.

On je, takođe, naglasio da bi, zbog sve češćih sušnih godina u poslednje vreme, trebalo manje da trošimo vodu, zbog neizvesne budućnosti po pitanju njenog kvaliteta i količine.

Razvoj bi trebalo da bude zasnovan na održivom korišćenju i podzemnih i površinskih voda, rekao je prof. Đorđević i dodao da se, zbog vrlo nepovoljne neravnomernosti protoka po vremenu i prostoru, razvoj integralnih sistema mora osloniti na akumulacije sa tzv. godišnjim regulisanjem protoka.

Đorđević je rekao da će problem postajati sve složeniji zbog globalnih klimatskih promena, čiji je efekat pogoršanje ekstremnih fenomena.

Zbog svega toga, prema njegovim rečima, strateška rešenja razvoja vodne infrastukture Srbije u ključnim oblastima sektora voda su regionalni sistemi za snabdevanje vodom naselja i privrede, energetika, navodnjavanje, zaštita od poplava i uređenje reka, poboljšavanje režima malih voda, zaštita kvaliteta voda i rešenja za uticaj na okruženje.

Danas je Svetski dan voda

U Srbiji će danas različitim manifestacijama biti obeležen Svetski dan voda - 22. mart, a tema ovogodišnjeg obeležavanja je "Voda i hrana - dostupnost i bezbednost".

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ovogodišnja tema obeležavanja odabrana je sa ciljem skretanja pažnje javnosti na vodu kao važan faktor u proizvodnji hrane, kao i na činjenicu koliko su velike količine vode potrebne za njenu proizvodnju.

Najviše je usmerena na one delove sveta gde su vodni resursi minimalni, gde je suša prisutna tokom većeg perioda godine i gde je kao posledica suše prisutna i nestašica hrane.

Zbog toga, u svim segmentima proizvodnog lanca, od proizvođača do potrošača, postoji niz mera i aktivnosti koje se mogu preduzeti da se voda sačuva a u isto vreme obezbedi i dovoljno hrane.

Pre svega, dobrom poljoprivrednom praksom potrebno je obezbediti najveću moguću produktivnost, uz očuvanje raspoloživih vodnih resursa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.