Zablistao Kur-salon

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2018, 04:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zablistao Kur-salon

Kada bi Aleksandar Karađorđević mogao da vidi kako danas izgleda čuvena banjska dvorana Kur-salon koju je sagradio pre osam i po decenija u Banji Koviljači sigurno bi bio veoma zadovoljan. Zdanje koje je donedavno bilo gotovo na rubu propasti posle upravo završene potpune obnove blista kao novo, izgleda nikad bolje i spremno je da prima goste kao što je većim delom prošlog veka.

Zahvaljujući odluci države da ovaj objekat najpre preda na korišćenje renomiranoj ustanovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, a onda i da odreši kesu i finansira kompletnu sanaciju, od temelja do krova, Kur-salon je ponovo ne samo simbol "kraljevske banje", nego i jedna od najlepših dvorana u Srbiji.

Minulih meseci ovde su od jutra do mraka radili zidari, električari, stolari i restauratori. Sve je adaptirano i rekonstruisano, ostali su samo stari temelj i zidovi. Malter je skinut gde god je trebalo do same cigle kako bi se Kur-salon izlečio od vlage koja ga je takođe napadala u godinama propadanja.

Ostao je netaknut nekadašnji izgled, pošto je sve rađeno pod nadzorom i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. Ambijent zgrade nije promenjen, ali ona sada ima svu neophodnu modernu opremu, video-nadzor, novu klimatizaciju, podno grejanje i protivpožarni sistem, tako da ispunjava potrebne standarde. Zdanje bi već sutra moglo da primi goste, ali će se čekati do zvaničnog otvaranja, a ovde će, kako se očekuje, biti svečano dočekana Nova 2019. godina.

Kur-salon je bio ozbiljno ugrožen, zapušten kao deo nekadašnjeg HTP i doveden na granicu urušavanja. Onda su reagovali meštani iz više lokalnih udruženja. Prodrmali su gradsku vlast, a onda i nadležno ministarstvo, pa je u proleće 2016. godine Direkcije za imovinu Srbije dala Kur-salon na korišćenje Specijalnoj bolnici koja je istog leta uradila hitnu sanaciju krova i oluka i sprečila dalje prokišnjavanje. U proleće 2018. godine krenulo se u kompletnu obnovu, a za kompleksne i obimne radove država je izdvojila oko 200 miliona dinara.

Uskoro se očekuje da u prisustvu predstavnika najvišeg državnog rukovodstva Kur-salon bude ponovo svečano otvoren i predstavljen javnosti u godini kada Specijalna bolnica obeležava dva značajna jubileja, 160 godina od početka organizovanog banjskog lečenja u Banji Koviljači i 110 godina od izgradnje prve moderne zgrade za lečenje u ovoj banji, kupatila kralja Petra Prvog Karađorđevića. Kur-salon je decenijama bio mesto okupljanja onih koji vole dobru zabavu i druženje, a sada će ponovo moći da primi goste na raznim svečanostima pod svojim svodovima, da bude ono što je nekada bio, u punom sjaju simbol Banje Koviljače.

Određeni delovi Kur-salona imaće od sada svoja imena. Tako je najveća, svečana sala nazvana "Kralj Aleksandar", donja sala je "Kralj Petar", dva ovalna salona nose imena "Kneginje Zorke" i "Kraljice Marije", dva okrugla salona su "Njegoš" i "Ivo Andrić", dok se restoran zove "Karađorđe". Inače, poslednjeg dana novembra zdanje je osveštano i sada samo čeka svečano otvaranje.

Poznatu banjsku dvoranu sagradio je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević između 1928. i 1932. godine i bila je simbol "kraljevske banje". Ima skoro 1.600 kvadratnih metara, a od 1989. je pod zaštitom kao spomenik kulture. Pod svodom Kur-salona bila je prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Jugoslavije, redovni gosti bili su Žanka Stokić i Branislav Nušić. Ovde je pevala Sofka, kraljica sevdaha, tada najtiražnija pevačica Evrope, a kralj Petar Drugi Karađorđević je posle aprilskog bombardovanja u njemu proglasio opštu mobilizaciju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.