Zabavnikova nagrada romanu Šajtinca „Čarna i Nesvet”

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabavnikova nagrada romanu Šajtinca „Čarna i Nesvet”

BEOGRAD – Nagradu „Politikinog Zabavnika” za najbolju dečju knjigu napisanu u 2013. dobio je Uglješa Šajtinac za roman „Čarna i Nesvet”, saopštio je danas žiri.

Roman „Čarna i Nesvet” Uglješe Šajtinca u izdanju „Pčelice” iz Čačka 35. je po redu dobitnik nagrade „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini.

Žiri u sastavu: Ivana Vujić (predsednik), Velja Pavlović, Aleksandar Nikolić i Petar Milatović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odluku je doneo većinom glasova.

U najužem izboru našle su se i knjige: „Zelenbabini darovi” Ivane Nešić (Kreativni centar), „Tajne veštine Marte Smart” Uroša Petrovića (Laguna), „Velike ljubavi malih životinja” Blagoja Rogača ( Efekt print), „Mesi i ja” Borivoja Petkovića ( Društvo za afirmaciju kulture Presing) i „Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije” Roberta Takariča ( Eduka).

U obrazloženju odluke žirija se, pored ostalog, kaže da je to „jednostavna, dobro vođena priča koja kroz realistične likove budi arhetipska pitanja, priča o ljubavi i dobroti čak i između prirodno neprijateljskih vrsta. Ovo je velika mala knjiga koja ima i takozvanu treću dimenziju i umnogome je nalik ozbiljnom Andersonu...„.

Nagrada (plaketa i novčani iznos) biće dodeljena 25. januara, na Dan „Politike”.

Uglješa Šajtinac (1971) je poznat kao dramski pisac i najpoznatiji je po drami „Hadersfild” koja je i ekranizovana, a 2012. je dobio Vitalovu nagradu „Suncokret” za roman „Sasvim skromni darovi”.

Rođen u Zrenjaninu, predaje na Fakultetu dramskih umetnosti u Novom Sadu i ovo mu je druga knjiga za decu. Prva je bila „Vetruškina ledina”.

Drugi roman, koji je sada nagrađen, objavila je izdavačka kuća iz Čačka „Pčelica” koja se specijalizovala za dečje knjige.

Tanjug

objavljeno: 09.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabavnikova nagrada romanu Šajtinca "Čarna i Nesvet"

Izvor: RTS, 09.Jan.2014

Nagradu "Politikinog Zabavnika" za najbolju dečju knjigu napisanu u 2013. dobio je Uglješa Šajtinac za roman "Čarna i Nesvet". Nagrada će biti dodeljena 25. januara, na Dan "Politike". ..Roman "Čarna i Nesvet", Uglješe Šajtinca dobio je Nagradu "Politikinog Zabavnika" za najbolju dečju knjigu...

Nastavak na RTS...

Nagrada Politikinog Zabavnika za "Čarnu i Nesvet"

Izvor: B92, 09.Jan.2014

Nagradu "Politikinog Zabavnika" za najbolju dečju knjigu napisanu u 2013. dobio je Uglješa Šajtinac za roman "Čarna i Nesvet", saopštio je danas žiri...Roman "Čarna i Nesvet" Uglješe Šajtinca u izdanju "Pčelice" iz Čačka 35. je po redu dobitnik nagrade "Politikinog Zabavnika" za najbolje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.