Za zločin u Golubnjači 44 godine zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zločin u Golubnjači 44 godine zatvora

BEOGRAD -

Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je danas na ukupno 44 godine četvoricu optuženih u predmetu "Golubnjača" zbog ubistva petočlane porodice Rakić u Ličkom Osiku u Hrvatskoj 1991. godine i ukinulo im pritvor, odnosno pustilo ih da se brane sa slobode u daljem toku postupka do pravosnažnosti presude.

Na po 12 godina zatvora osuđeni su Čedo Budisavljević i Mirko Malinović, dok su po 10 godina zatvora dobili Milan Bogunović i Bogdan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Grujičić.

Apelacioni sud u Beogradu je ranije ukinuo prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine kojom su svi optuženi bili osuđeni na po 12 godina zatvora i naložio novo suđenje.

Osuđeni imaju pravo da se ponovo žale Apelacionom sudu u Beogradu, koji je po zakonu dužan da im izrekne pravosnažnu presudu, odnosno prvostepena odluka se više ne može ukidati.

Budisavljević je tokom suđenja priznao da je učestvovao u tom zločinu.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene da su, kao pripadnici MUP-a SAO Krajine i Teritorijalne odbrane Teslingrad ubili petočlanu porodicu Rakić zbog sumnje da poseduju radio stanicu i da sarađuju sa hrvatskim oružanim formacijama.

U optužnici se navodi da ubili Maneta Rakića i njegovu suprugu Luciju Rakić, kao i njihove sinove Dragana i Milovana i ćerku Radmilu Rakić.

U noći između 20. i 21. oktobra 1991. godine okrivljeni su prvo ubili Luciju Rakić, hrvatske nacionalnosti, i potom zapalili njeno telo i vikendicu.

Potom su nekoliko dana kasnije ubili i ostale članove porodice Rakić - Maneta, Dragana, Milovana i Radmilu Rakić koji su srpske nacionalnosti, tako što su ih odvezli do kraške jame "Golubnjača", usmrtili ih hicem iz vatrenog oružja i potom bacili u jamu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.