Za zastoje rezultata krivo loše planiranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2020, 16:51

Za zastoje rezultata krivo loše planiranje

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je danas da je za zastoje u testiranju krivo loše planiranje, a da su za to krive loše procene rukovodilaca laboratorija. Darija Kisić- Tepavčević je precizirala da nema zastoja u testiranju, već u dobijanju rezultata.

Kon je, na konferenciji za štampu, na pitanje da objasni jučerašnju izjavu o nedostaku kadrova u vezi testiranja, kazao da su ga zvali mikrobiolozi i da su mu rekli da Srbiji ne nedostaju laboratorijski kadrovi, kako je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio, ali, dodaje, problem je u tome što je neko planirao da njegov kadar s kojim raspolaže može da čini čuda i trostruko više testova uradi nego što je realno.

Naglasio je da je trebalo izvršiti preraspodelu i pripremu na vreme. Ima 230 specijalista raznih specijalnosti koji mogu da rade PCR, ali kakve veze to ima, kada je problem obično ubacivanje podataka. Kada sam počeo da pravim registar za imunizaciju iznenadio sam se da je 10 odsto ubačenih podataka u samom startu imalo pogrešno upisan zdravstveni karton. Tu ne sme biti greške, to je posao koji zahteva potpunu preciznost u radu, podvukao je Kon.

Kon je rekao da je zastoj u testiranju posledica banalnih stvari i da je pogrešno izvlačiti se i pričati neka objašnjenja, koja nisu istina. Ovo je čista istina, neka boli koga boli. Ništa, pa ni ovo se ne prikriva, kazao je on.

Ukazao je da svaki pojedinac mora da ima svoj rezultat testiranja, a pristižu i masovni testovi, to jest tabelarno navedeni. Postoji banalan problem, zato što ne može da se izda takav, tabelarni, rezultat na otpustu. Radi se o etičkim normama i pravilima, gde pacijent, pored tabelarnog, mora da dobije pojedinačni rezultat, a svaki mora da ima potpis onoga ko ga je radio. To su laboratorijske stvari“, naglasio je Kon.

Na pitanje šta se dešava sa najavljenim masovnim testiranjem, zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević rekla je da indikacije za testiranje odgovaraju tom konceptu. Korak iznad toga je testiranje u opštoj populaciji po slučajnom uzorku, dodala je ona.

Što se zastoja tiče, kaže da se to dešavalo po pitanju pravovremenog dobijanja rezultata i analizi rezultata. Sve osobe po tom modelu šireg testiranja su testirane. Za nas se nedopustivo dugo čekalo na rezultate, trebalo bi da budu gotovi u roku od 24 sata, kazala je Kisić-Tepavčević.

Istakla je da će biti sve više zahteva za testiranje, zato što će biti sve više ljudi koji su imali kontakt sa potvrđenim slučajem. Kada govorimo o zastoju, isključivo se odnosi na pravovremeno dobijanje rezultata. Svi koji su trebalo da budu testirani su testirani, ali nažalost čekali smo duže nego što je stručno najopravdanije, objasnila je Kisić-Tepavčević.

Kon je kazao da nije bilo odustajanja od bilo kakvog većeg testiranja.

Broj testova, prema njegovim rečima, će se povećavati, jer će svi kontakti da se testiraju, što ranije nije bio slučaj, kao i što će se testirati svi koji imaju povišenu temperaturu.

Testovi će, kako naglašava, da se rade i kada prođe epidemija, sa ciljem da bi se izolovali pozitivni slučajevi kako se epidemija ne bi vraćala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.