Za vojne stanove hiljadu evra odštete po kvadratu

Izvor: RTS, 10.Feb.2013, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vojne stanove hiljadu evra odštete po kvadratu

Lavinu tužbi protiv federalne vlade pokrenula odluka Ustavnog suda BiH o usvajanju žalbe 37 Srba koji su tužili Federaciju BiH tražeći povraćaj vojnih stanova. Sud u Strazburu utvrdio je da je Federacija osobama koje su napustile BiH dužna da plati nadoknadu štete za vojne stanove po ceni od 2.000 konvertibilnih maraka (1.000 evra) po kvadratu.

Odluka Ustavnog suda BiH o usvajanju žalbe 37 Srba koji su tužili Federaciju BiH tražeći povraćaj vojnih stanova, pokrenula >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je novu lavinu tužbi protiv federalne vlade.

Ustavni sud BiH je takvu odluku doneo oslanjajući se na presudu Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Đokić" od 27. maja 2010. godine, koji je uvažio pravo 37 apelanata da tuže veći entitet BiH kako bi dobili novčane naknade za vojne stanove koje su dobili kao oficiri bivše JNA.

Sud u Strazburu utvrdio je, naime, da je Federacija osobama koje su napustile BiH dužna da plati nadoknadu štete za vojne stanove po tržišnoj ceni od 2.000 konvertibilnih maraka (1.000 evra) po kvadratu.

Prva u nizu ovakvih tužbi, nakon prošlogodišnje presude Ustavnog suda BiH, stigla je 30. januara ove godine na adresu Federalnog pravobranilaštva od Andrije Martinovića koji Federaciju tuži i traži odštetu od 166.875 KM za stan površine 66 kvadratnih metara u ulici Envera Šehovića u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu je presudom iz decembra 2009. godine tužbu Martinovića odbacio kao neosnovanu.

Pozivajući se na svoje izvore u federalnom pravobranilaštvu, sarajevski Dnevni avaz piše da je aktuelna goruća problematika u vezi s vojnim stanovima posledica niza propusta, pasivnog odnosa i opstrukcija u zastupanju Federacije BiH, kao i pogrešnih zakonskih odredaba koje uređuju ovu oblast.

Smatra se da su institucije Federacije BiH olako i neozbiljno shvatile spor koji su pred Evropskim sudom u Strazburu pokrenuli bivši pripadnici JNA, a Pravobranilaštvu Federacije tada nije bilo dopušteno da učestvuje u sporu pred tim sudom.

List navodi da je u ovom postupku bukvalno prećutan međudržavni Ugovor o odlasku komandi, jedinica i ustanova JNA iz garnizona - kasarni Zenica, Travnik, Konjic i Sarajevo, koji su 10. maja 1992. godine potpisale ugovorne strane Predsedništvo i Vlada BiH, predstavnici JNA, posmatrački tim tadašnje Evropske zajednice, kao i lični izaslanik Lorda Karingtona.

Povraćaj novca

Ovaj ugovor, između ostalog, predviđa da se "onima koji su otkupili stan, a žele da napuste teritoriju BiH, izvrši povraćaj uplaćenog novca.

Na ovaj način bi, navodi Avaz, BiH zadržala pravo da prema Zakonu o obligacionim odnosima od Srbije traži povraćaj novca koji je uplatila određenoj osobi, budući da se radi o državljaninu te države jer je reč o takozvanim regresnim tužbama.

Uz sve ovo dolazi i činjenica da su u Federalnom parlamentu još na čekanju izmene i dopune Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

One predviđaju da Federalna vlada donese propis koji će iznova odrediti visinu naknade za vojne stanove.

Iako prema podacima Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH ima oko 11.000 stanova koji su nekada pripadali JNA i da je do danas vraćeno više od 8.000, uredna evidencija o ovome u institucijama Federacije ne postoji.

"Poenta je u tome što su mnogi oficiri JNA početkom 1992. tek bili započeli proces otkupa vojnih stanova, pa su kasnije naknadno pribavili ugovore. Međutim, otkup koji je vršen uplatama na rate, zbog početka agresije na našu zemlju, nikada do kraja nije završen niti su stanovi uknjiženi", rekao je izvor Dnevnog avaza.

JNA je u tom periodu već bila odnela pečate iz Sarajeva, a ustanovljeno je, iako nije sudski dokazano, da je na mnogim ugovorima naknadno stavljen datum, tvrdi sagovornik Avaza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.