Za više beba u Loznici

Izvor: RTS, 13.Mar.2017, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za više beba u Loznici

Odluku o novčanoj pomoći porodicama sa decom gradska uprava u Loznici usvojila je 2008. godine. U međuvremenu, kao podsticajne mere uvedene su novčane naknade za nezaposlene porodilje, pomoć prilikom sklapanja braka i finansiranje trećeg deteta od rođenja do punoletstva.
Jedna od 112 porodica koje su 2016. godine dobile treće dete jeste porodica Tomićević. Ako se ovaj broj uporedi sa 2013. godinom, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Skupština grada usvojila odluku o finansiranju trećeg deteta od rođenja do punoletstva, te godine, zahtev sa ostvarivanje ove naknade podnelo je samo šest parova.

Mama Slađana, kaže, novac koji mala Katarina, dobija od grada, sačuvaće za njeno školovanje, a za 18 godina na računu biće oko 12 hiljada evra.
"Mi smo prvenstveno želili još jedno dete, ali smo se dodatno ohrabrili kada smo saznali da se iz budžeta grada odvajaju sredstva za svako rođeno dete, pa tako i treće", kaže Slađana Tomićević, iz Banje Koviljače.
Nezaposlene mame do prve godine deteta od 2011. godine mesečno primaju 20 hiljada dinara. Godine 2016. to pravo ostvarilo je njih 459, u poređenju sa npr. 2014., prošle godine 44 porodice više odlučile su se na potomostvo. Mame kažu, pomoć dobro dođe, ali nije presudna prilikom odluke.
"Imam četiri rođene sestre i ja sam peta, prvo to, a jednostavno dece nikad nije dosta. Svakako će značiti čula sam za to, ali se nisam detaljno raspitivala", kaže Dara Jovanović Popović, iz Stupnice.
U lozničkom porodilištu, poručuju, beba nije nikad dosta. Od početka godine rođena je 191 beba, a 2016. ukupno hiljadu trideset.
"S obzirom da obuhvatamo veliku teritoriju to je relativno mali broj i nadam se da će biti više beba", kaže Milka Blagojević, glavna sestra porodilišta.
U poslednje četiri godine, sa malom razlikom, rastao je i broj zaposlenih porodilja. U 2016. samo su se četiri mame više odlučile na proširenje porodice u odnosu na 2015. godine.
"Ovi podsticaji u našem gradu, kao i blago poboljšanje ekonomske situacije imali su efekta. I ako smo kao grad bar malo doprinili tome da se neko odluči za bebu mi smo zadovoljni tom činjenicom", kaže Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.
U budžetu grada za 2017. godinu, za podsticajne mere izdvojeno je 125 miliona dinara.
rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.