Za vanredne učenike upis krajem maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vanredne učenike upis krajem maja

BEOGRAD - Kandidati za upis u srednje škole stariji od 17 godina, mogu ponovo da se uključe u obrazovni sistem i nastave školovanje, ali kao vanredni učenici.

Uslovi konkursa za ove polaznike isti su kao i za osmake prilikom upisa u srednju školu, što znači da polažu kvalifikacioni ili prijemni ispit u zavisnosti od toga da li žele da upišu četvorogodišnju stručnu školu ili obrazovne profile u drugim školama.

Kalendarom upisnih aktivnosti previđeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnih ispita obavi 23. i 24. maja u nadležnoj školskoj upravi.

Polaganje kvalifikacionog ispita iz srpskog odnosno maternjeg jezika i matematike zakazano je za 18. i 19. jun.

Objavljivanje konačnih rezultata kvalifikacionih ispita biće obavljeno 25. juna, a liste želja popunjavaju se 26. i 27. juna. Upis je zakazan za 7. i 8. jul u srednjim školama.

Zanimanja na koja će budući vanredni učenici moći da konkurišu usklađena su sa tržištem rada, odnosno tražena su od poslodavaca.

Pretežno "ženska zanimanja" u trogodišnjem trajanju za koja budući vanredni učenici mogu konkurisati su pedikir, manikir, frizer, trgovac, kuvar, poslastičar, konobar, cvećar, rasadničar, krojač, galanterista.

Od poslova za koje je potrebna četvorogodišnja škola u ponudi su ugostiteljski tehničar, prehrambeni tehničar, tehničar za dizajn kože.

Od "muških zanimanja" tu su autolimar, autoelektričar, vozač, keramičar, staklorezac, zidar, tesar, polagač obloga, u trogodišnjem trajanju.

U četvorogodišnjim školama može se steći diploma tehničara drumskog saobraćaja, tehničara poljoprivredne tehnike, mehaničara grejne i rashladne tehnike, muzičkog izvođača, muzičkog saradnika, brodomehaničara, brodovođe, brodomontera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.