Za v.d. RFZO predložena Verica Lazić

Izvor: Studio B, 11.Dec.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za v.d. RFZO predložena Verica Lazić

Ministarstvo zdravlja saopštilo da je Upravni odbor RFZO usvojio neopozivu ostavku dosadašnjeg direktora Momčila Babića i o tome je obavestio resorno ministarstvo.

Za vršioca dužnosti direktora predložena je dr Verica Lazić, koja je do sada obavljala poslove direktora Sektora za kontrolu.

O njenom izboru sutra će se izjasniti članovi upravnog odbora RFZO, dodaje se u saopštenju.

U ministarstvu se zahvaljuju prof. dr Momčilu Babiću na saradnji i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uspešno sprovedenim planovima i programima, koji su zajednički realizovani u proteklom periodu.

Babić je podneo neopozivu ostavku na to mesto, saopštio je RFZO. Babić je bio direktor RFZO od februara 2013, kada je Vlada Srbije dala saglasnost za njegovo imenovanje na to mesto.

Prethodni direktor RFZO Aleksandar Vuksanović podneo je ostavku u decembru 2012.

Poslednje pojavljivanje Babića u medijima bilo je vezano za najavu da će lekovi od početka godine pojeftiniti, prema novom Pravilniku o lekovima koji tada stupa na snagu.

U ranijim izjavama, direktor RFZO je izražavao nezadovoljstvo zbog odluke vlade da se od 1. avgusta doprinosi za zdravstveno osiguranje smanje za dva odsto - sa 12,3 odsto na 10,3 odsto, zbog čega se priliv novca u kasi RFZO smanjuje za oko 36 milijardi dinara na godišnjem nivou (umesto 236 biće 200 milijardi). On je tada upozorio vladu da bi, ukoliko ne pomogne, to moglo da izazove ozbiljne probleme.

U predlogu Zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetu za 2014. godinu, koji je objavljen na sajtu Skupštine Srbije, RFZO će rebalansom budžeta biti povećani transferi na 14 milijardi dinara, dok je za ovu namenu prvobitno bilo predviđeno oko 670 miliona dinara.

Jedna od poslednjih vesti o radu RFZO odnosila se i na smanjenje broja članova Upravnog odbora, sa 21 na sedam članova, i Nadzornog odbora sa sedam na pet članova, prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, o kojima je prošlog meseca odlučila Skupština Srbije.

Babić je ranije obavljao više značajnih funkcija u zdravstvu - bio je direktor Kliničko bolničkog centra "Bežanijska kosa", gradski sekretar za zdravstvo i direktor Sektora za razvoj u Kliničkom centru Srbije.

Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na čijem sajtu je navedeno da se usavršavao u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji i to, pre svega, u oblasti menadžmenta bolničkog sistema i rizikofaktora zdravlja stanovništva. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEOPOZIVO: Momčilo Babić podneo ostavku na mesto direktora RFZO

Izvor: Kurir, 11.Dec.2014

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić podneo je danas neopozivu ostavku na to mesto, saopštio je RFZO...Na tom mestu Babić se nalazi od 28. februara 2013. godine.Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od 1992. do 2001. godine...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.