Za ubistvo pištoljem 15 godina, a za 20 poginulih u nesreći najviše 12 godina VIDEO

Izvor: B92, 07.Dec.2020, 22:09

Za ubistvo pištoljem 15 godina, a za 20 poginulih u nesreći najviše 12 godina VIDEO

Za porodice ubijenih nema velike razlike između toga da li im je najmilije neko ubio pucajući iz pištolja, ili ih je ubio kolima. Oni su ostali bez najmilijih.

I tako dok se u saobraćajnim nesrećama zbog pijanih i bahatih vozača gube životi nevinih ljudi, krivci prolaze uglavnom sa minimalnim kaznama.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da nije srazmerno da ukoliko neko nekoga ubije pištoljem može da dobije 15 godina zatvora, a ako neko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autobusom ili kamionom ubije 20 ljudi, može da dobije najviše 12 godina zatvora.

Ali zakon je takav da zaprećena kazna za izvršenje teškog dela pritiv bezbednosti javnog saobraćaja u Krivičnom zakoniku RS je kazna zatvora u trajanju od dve do 12 godina.

Za ovo krivično delo predviđeno je i obavezno izricanje mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Trajanje ove mere ne može biti kraće od šest meseci niti duže od pet godina, računajući od dana pravnosnažnosti odluke.

"Moram da napomenem da su saobraćajne nezgode po pravilu nehatna krivična dela, što bi se prosto reklo, pa moglo je svakom da se desi. Međutim, kada sednete pod velikom količinom alkohola da vozite, kada vozite jako velikom brzinom, kada dođe do saobraćajne nezgode pri bahatoj vožnji, to onda ne možemo da kažemo svakome je moglo da se dogodi.I to se u sudskoj praksi tretira kao umišljajna krivična dela", kaže Okanović.

Ali kada pogledamo samo neke od presuda za saobraćajne nesreće u kojima su žrtve bila i deca, a vozači bili pijani, ne možemo da se ne zapitamo da li treba promeniti zakon.

Pre godinu dana u Čurugu Borivoje Dolovac, koji je bio pijan, kolima je ubio 20-godišnju Milicu Riđički, zbog čega je osuđen na 3 godine i četiri meseca zatvora.

Početkom oktobra 2017. kod Aleksinca, Dragoljub Jocić je pijan kombijem ubio Jovanu Ljubić i njenu šestomesečnu bebu. Osuđen je na 6 godina zatvora.

Malo stariji dečak, dvogodišnji Sava Kovač poginuo je kada je na kola u kojima je bio sa roditeljima pijan kolima naleteo Vasa Negovan, kasnije osuđen na 2 godine zatvora.

Pijani Predrag Bojanić 2012. je kod Pančeva kolima ubio četvoro ljudi, među kojima i dve sestre, a za to je osuđen na 8 godina zatvora.

"Ne želimo da izjednačimo sve saobraćajne nesreće sa ubistvom, jednostavno samo one gde je vinovnik pokazao ponašanje, bukvalno gde je bio svestan mogućnosti nastupanja smrtne posledice, i pristao na takvu posledicu", napominje Okanović.

Vožnja pod dejstvom alkohola odskoro se u zakonu tretira i kao nasilnička vožnja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.