Izvor: Nezavisne Novine, 06.Dec.2016, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za teško ubistvo Prijedorčanin osuđen na 15 godina zatvora

BANJALUKA - Radan Vekić (24) iz Prijedora osuđen je juče na 15 godina zatvora za teško ubistvo sugrađanina Milana Maksimovića (50), počinjeno u maju ove godine u prijedorskom selu Špadići.

Još pola godine "odrezano" mu je za ilegalno posjedovanje oružja, odnosno puške M-48, kojom je, po presudi, usmrtio Maksimovića, tako da mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 15 godina i tri mjeseca.

Krivim ga je u banjalučkom Okružnom sudu proglasilo Sudsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vijeće kojim je predsjedavala Snježana Kudrić, a koja je navela da će u izrečenu kaznu, na koju je moguće uložiti žalbu, biti uračunato vrijeme koje je Vekić proveo u pritvoru, počevši od 17. maja ove godine.

Vekić je, po ovoj nepravosnažnoj presudi, dužan da izmiri troškove postupka u iznosu od 3.159 maraka.

On je optužen da je usmrtio Maksimovića hicima iz vojničke puške M-48 14. maja ove godine u selu Špadići, kod Prijedora, zbog duga. Tog dana je pozvao telefonom Maksimovića od kojeg je posudio novac i tražio da se nađu u Prijedoru na benzinskoj pumpi, jer hoće da mu vrati dug.

Međutim, nešto kasnije ga je opet pozvao i rekao da mu je golf ostao u kvaru u Špadićima i da dođe po njega. Vekić se, kako je navedeno, sakrio iza svog vozila i kada se Maksimović pojavio - pucao je na žrtvu iz puške. Pogodio ga je u grudi i glavu.

Kudrićeva je kazala da je nesumnjivo utvrđeno da je u ovom slučaju riječ o teškom ubistvu, počinjenom na krajnje podmukao način. Ona je, rezimirajući sudski proces, podsjetila da je Vekić u istrazi potvrdio da su on i Maksimović bili u izuzetno dobrim odnosima.

Podsjetimo, odbrana optuženog tvrdila je da se Maksimović bavio kamatarenjem, a što su ustvrdili i pojedini svjedoci, ali to nije uticalo na samu presudu.

Kao olakšavajuće okolnosti za Vekića je uzeto to što je, između ostalog, mlad porodičan čovjek, te otac maloljetnog djeteta.

Otežavajuće okolnosti su mu to što je, kako je navedeno u presudi, nakon ubistva sakrio pušku, otišao u kupovinu, te Maksimoviću poslao SMS poruku, a sve u cilju da prikrije ono što je učinio. Vekić, kao što je ranije odlučio, juče nije prisustvovao izricanju presude.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.