Za svačiju dušu i džep

Izvor: Politika, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za svačiju dušu i džep

Ovogodišnji novosadski sajam turizma je bio prilika da se posetioci upoznaju sa ponudom za predstojeću zimsku turističku sezonu, ali sa mogućnostima odmora u vreme zimskog raspusta i praznika koji nam pristižu.
Turističke agencije vode na veoma atraktivna putovanja "iznenađenja". Sve aktuelniji seoski turizam pruža idealne uslove za ljubitelje prirode u svim godišnjim dobima, a domaćini su se potrudili da ponuda bude bogata i doživljaj za pamćenje. Salaši i dvorci Vojvodine i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izazivaju veliko interesovanje.

Ponuda banjskih i klimatskih mesta je takva da je teško odlučiti se, ali "banja provod" je zagarantovan pre svega za one mlađe, za one koji vode računa o sopstvenom zdravlju na vreme, uz popularne "velnes" programe koje obožavaju dame, ali i za one koji imaju potrebu da se leče i rehabilituju. Dakle, za svakog ponešto.

Prvi put ove godine nastupila su Skijališta Srbije sa kompletnom turističkom ponudom ski-centara u našoj zemlji. Turistički radnici očekuju da će ove godine biti dovoljno snega za zimske radosti na našim planinama, a uslovi su isti kao i prošle godine: obećavaju da cene neće menjati u odnosu na prethodnu sezonu. Takođe prvi put ove godine, predstavljeni su turistički potencijali Stare planine.

Veliki gradovi svoju turističku ponudu poboljšavaju iz godine u godinu, tako da svi oni koji žive u njima često nemaju potrebu da bilo gde putuju. Na ovogodišnjem sajmu premijerno je predstavljen kompleks dvorova na Dedinju, posredstvom Kancelarije princa Aleksandra Karađorđevića. Inače, dvorovi mogu da se posete do 25. novembra, svakog vikenda.

Najveću pažnju ove godine izazvao je tzv. verski i poklonički turizam: na jednom mestu su predstavljene sve konfesije koje deluju u Srbiji. Od davnina je poznato da su naši manastiri vrlo atraktivni, pre svega za inostrane goste. Nalaze se u prelepom prirodnom okruženju, a iskušenici su se potrudili da ponude i proizvode domaće radinosti (med, rakija, vino, kuvani paradajz, ajvar, pekmez, najrazličitije vrste sireva, sokovi, ali i ikone, duborezi i druge rukotvorine koje mogu da budu i lepi suveniri).

Najveće zadovoljstvo su doživeli lovci i ribolovci. Najsavremenije lovačke puške, štapovi za pecanje i najraznovrsnija oprema za lov i ribolov privukli su pažnju velikog broja posetilaca. Najatraktivnije je svakako bilo kuvanje riblje čorbe i paprikaša, kao i lovačkog paprikaša, ali i pecanje u sajamskoj fontani. Organizovani su i dani lova i ribolova. Sajam sporta ovaj put je bio posvećen afirmaciji žena u ovoj oblasti.

Hit današnjice je svakako zdrava životna sredina, pa su svakodnevno organizovane ekološke radionice, a predstavljena je i Šesta ministarska konferencija "Životna sredina za Evropu".

Novosadsku manifestaciju obogatio i veliki broj učesnika iz inostranstva.

-----------------------------------------------------------

Nagrađeni

"Zlatnu zvezdu" dobili su: manifestacija "Vršačka berba", dr Dejan Stanojević, generalni direktor "Merkur" spa-centra iz Vrnjačke Banje, Biljana Marčeta, direktorka TA "Magelan" iz Novog Sada, i Ribarska banja.

"Plavu zvezdu" dobilo je 18 izlagača na sajmu turizma.

"Turističku prizmu" za novi kvalitet u 2007. godini dobili su: Niška banja, hotel "Park" u Ivanjici, restoran "Plava ruža" iz Apatina, hotel "Zlatibor-Mona", Saobraćajno preduzeće "Lasta" iz Beograda, Bianca Resort&Spa iz Kolašina, Maestral Resort&Casino u Pržnom, Unis turs iz Banjaluke, hotel "Terme" Ilidža, Sarajevo, "Granit" iz Ohrida, Skopska TO "Avioturs" i Sokobanja.

"Gran pri" za kvalitet promotivnog nastupa na sajmu turizma dobilo je Ministarstvo ekonomije bivše jugoslovenske Republike Makedonije i na sajmu "Lorist" Srbijašume.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.