Za strasnu ljubav i uspeh

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za strasnu ljubav i uspeh

Izuzetna lepota koja se ogleda u raskošnim bojama i oblicima cveta čini orhideju zanimljivom, neobičnom i posebnom. Još u drevnoj Kini postojalo je verovanje da je dobra za plodnost, tj. da pomaže pri začeću. U antičkoj Grčkoj orhideja se vezivala za žensku populaciju pa je i jedan njen biljni rod (paphiopedilum) dobio naziv prema hramu boginje ljubavi Afrodite. Danas je smatraju egzotičnim i prefinjenim cvetom za koji se vezuju ljubav, romansa i erotika.

Kad muškarac ženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poklanja orhideju znači da je strasno voli i veoma ceni. Kako je ovaj cvet i skup, može se zaključiti da je on velikodušan i galantan. Smatra se, takođe, da poklanjanjem orhideje nekoj osobi potpomažete njen uspon u karijeri. Veruje se da je orhideja i cvet uspeha.

Tropska lepotica orhideja (vodi poreklo iz jugoistočne Azije gde obično raste u račvama drveća netaknutih šuma) dugo je bila zagonetna za uzgajivače. Danas je, međutim, mnogi gaje i u saksijama. Ljubiteljima cveća preporučuju se vrste koje dobro uspevaju u sobnim uslovima. Kako ovom čudesnom cvetu prija toplota, odgovaraju mu prostorije koje se greju. Orhideja dugo cveta, čak i po nekoliko meseci. Da bi se cvet, bilo u vazi ili u saksiji, održao i da biste što duže uživali u njegovoj lepoti, koristiće vam savet Predraga Spasića, inženjera poljoprivrede u Garden centru:

– Orhideji odgovara dosta svetla, ali ne i direktno sunce. Najbolje je da bude okrenuta ka istoku. Odsečen cvet orhideje treba čuvati u vodi sa kojom je najčešće i kupljena. Vodu ne treba menjati, a cvet može da traje i više od mesec dana. Ako je u saksiji, treba je pažljivo zalivati. U toku zime preporučuje se jednom nedeljno. Dobro je da saksija bude na podmetaču sa kamenčićima da bi se održala vlaga. Orhideji će prijati ukoliko zemlja u saksiji sadrži borovu koru, vlaknaste sastojke i humus. Koren je veoma osetljiv, zato treba koristiti organska đubriva za prehranjivanje.

Mnogi narodni lekovi, lokalna pića i hrana pripremaju se od delova orhideje.

-----------------------------------------------------------

Orhideja u službi lepote

Prelijte svežu orhideju vrelom vodom pa dobijenim ekstraktom namažite lice i telo i ubrzo ćete se uveriti u njegovo hranljivo dejstvo. Tvrda i osetljiva koža će postati nežna i baršunasta.

Slađana Raner

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.