Za siromašne besplatni struja i gas

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za siromašne besplatni struja i gas

Ministarstrvo energetike Srbije predložilo je da socijalno ugroženi građani mesečno besplatno dobijaju 120 kilovat sati struje tokom cele godine i 90 kubnih metara gasa tokom grejne sezone.

Socijalno ugroženi građani besplatno dobijaju 120 kilovat sati struje mesečno

Kako se navodi u predlogu uredbe o energetski zašstićenom kupcu objavljenom na sajtu Ministarstva, zaštita se ostvaruje direktnim umanjenjem računa ili preko strogo namenskih garantnih pisama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na ime, bez mogućnosti prodaje ili zamene.

 

Novac za isporuku određenih količina struje ili gasa zaštićenim kupcima obezbeđivaće se u državnom budžetu u delu iz kojeg se obezbeđuju i druge naknade korisnicima svih vrsta socijalne pomoći. Kriterijumi za dobijanje statusa domaćinstva energetski zaštićenog kupca su da je član porodice korisnik socijalne pomoći, dečijeg dodatka, dodatka za negu i pomoć drugog lica ili penzioner sa najnižim primanjima.

 

Predlogom uredbe predviđeno je da se rešenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca izdaje na godinu dana uz mogućnost produženja. U Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, kažu da je predlog uredbe upućen ostalim ministarsvima i Agenciji za energetiku na razmatranje, a da će nakon što dobiju sugestije predlog biti uobličen i poslat Vladi na usvajanje. Prosečna mesečna potrošnja struje domaćinstva u Srbiji je 500 kilovat sati.

 

Prema ranijim analizama, uključivanjem jedne ringle po tri sata dnevno i rerne na po dva sata svakog drugog dana mesečno se potroši oko 135 kilovat sati, a električni bojler od 50 litara troši oko 120 kilovat sati mesečno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Besplatni struja i gas za najsiromašnije

Izvor: RTS, 08.Jan.2013

Vlada bi ovog meseca trebalo da obelodani predlog Uredbe o energetski zaštićenom kupcu. Prema tom predlogu, socijalno ugroženi besplatno dobijaju 120 kilovat-sati struje mesečno i 90 kubnih metara gasa tokom grejne sezone. Prema još nezvaničnoj evidenciji, energetske socijalne karte obuhvatiće...

Nastavak na RTS...

Siromašnima po 120 kilovata

Izvor: Večernje novosti, 09.Jan.2013, 16:51

NAJSIROMAŠNIJA domaćinstva u Srbiji mesečno će besplatno dobijati 120 kilovata struje tokom cele godine i 90 kubika gasa u grejnoj sezoni. Pravo na ove pogodnosti imaće i socijalno ugroženi potrošači iako nisu vlasnici brojila.Ovo pokazuje predlog uredbe o energetski zaštićenom kupcu, koji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.