Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za reviziju izveštaja o Srebrenici

Banjaluka -- Savez logoraša Republike Srpske tražiće reviziju izveštaja Komisije za Srebrenicu.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je izveštaj doveden u pitanje po objavljivanju spiska sa imenima 954 bošnjačka vojnika, poginulih pre masakra u Srebrenici. "Od početka smo smatrali da spisak nije verodostojan. Postavlja se pitanje da li je iko u Srebrenici umro ili poginuo od 1992. do jula 1995. Svi koji su stradali u Srebrenici svih ratnih godina stavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su na spisak stradalih u julu 1995.", naveo je on.

On je rekao da je Savez logoraša RS isto pitanje ranije upućivao bivšem predstavniku u Bosni i Hercegovini Pediju Ešdaunu i glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte.

Dukić je dodao da je Savez logoraša tražio od Saveta ministara BiH da ispita stradanje Bošnjaka na području Srebrenice od 1992. do jula 1995, dodajući da tako "ne žele da umanje srebreničku tragediju".

Član Kolegijuma direktora Instituta BiH za nestala lica i bivši predsednik Komisije za Srebrenicu Milan Bogdanić rekao je da Komisija nije znala za spisak Boračke organizacije RS o 954 bošnjačka vojnika stradala pre jula 1995. i dodao da je u izveštaju Komisije objavljen spisak osoba koje se vode kao nestale u julu 1995.

"To je kompilacija svih raspoloživih popisa nestalih osoba koje smo u to vreme imali na raspolaganju. U bazi podataka smo imali više od 150.000 različitih imena. Imali smo spiskove od nekoliko desetina imena, pa do 12.600 imena. Bilo je 35 različitih izvora", naveo je Bogdanić.

Prema njegovim rečima, spisak imena u izveštaju Komisije predstavlja popis nestalih, a ne žrtava zločina u Srebrenici.

Bogdanić je istakao da će se tek nakon ekshumacije, obdukacije i utvrđivanja uzroka i načina smrti znati ko je žrtva zločina, a ko je poginuo u vojnoj koloni, koja je u to vreme bila legitimni vojni cilj.

Sekretarijat: Dostavite spisak

Sekretarijat RS za saradnju s Haškim tribunalom danas je zvanično uputio zahtev Boračkoj organizaciji RS da dostavi spisak sa imenima 954 bošnjačka vojnika za koje tvrde da su poginuli pre jula 1995. Direktor Sekretarijata Jovan Spajić rekao je da je taj spisak tražen kako bi bila utvrđena njegova autentičnost.

"Ako spisak bude upotrebljiv razmotrićemo u kom ćemo ga pravcu dalje koristiti", naveo je on i dodao da će, ako autentičnost bude dokazana, s njim biti upoznati timovi odbrane Srba koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine u Srebrenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.