Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pritisak zimi jača doza leka

Kada spoljna temperatura pada, arterijski krvni pritisak raste, jer se krvni sudovi sužavaju.

U zimskom periodu češća je pojava povišenih vrednosti pritiska i zbog slanije hrane, jer mnogi ne mogu da odole zimnici i domaćim suhomesnatim specijalitetima.

- Antihipertenzivnu terapiju neophodno je prilagođavati prema godišnjem dobu, jer je zimi potrebna veća upotreba diuretika i lekova koji šire krvne sudove - kaže profesorka dr Vesna Stojanov, kardiolog i klinički >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << hipertenziolog Kliničkog centra Srbije.

Prema najnovijim preporukama za prevenciju kardiovaskularnih bolesti iz avgusta ove godine ciljane vrednosti krvnog pritiska za pacijente starije od 60 godina su 140-150/80-90 mmHg.

- Ukoliko su vrednosti pritiska stalno iznad ciljnih, trebalo bi da se potraži pomoć lekara radi korekcije terapije - kaže profesorka Stojanov.

Tokom 24 sata vrednosti krvnog pritiska se stalno menjaju. Najviše su u ranim jutarnjim satima, a najniže od 23 časa do dva izjutra.

- Važno je da se krvni pritisak uvek meri u isto doba dana pre ili posle terapije - objašnjava profesorka Stojanov. - Merenje je neophodno ponoviti tri puta u razmaku od pet minuta, zatim sabrati sve tri dobijene vrednosti i podeliti sa tri, jer je srednja vrednost najpouzdaniji pokazatelj. Pri tome, pritisak nikako ne bi trebalo da se meri aparatima koji se postavljaju na zglob ruke, već isključivo onima sa manžetnama odgovarajuće veličine koje se postavljaju na nadlakticu leve ruke.

Ako su vrednosti pritiska stalno povišene, ili ako ima naglih jutarnjih skokova, ili se pacijent noću budi zbog glavobolje obavezna je poseta lekaru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.