Za predugo suđenje - do 3.000 evra nadoknade

Izvor: Studio B, 03.Jan.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za predugo suđenje - do 3.000 evra nadoknade

Od prvog januara građani Srbije kojima je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku dobijaće odšete od 300 do 3.000 evra.

Dok se Visokom savetu sudstva nadaju da će ovo učiniti prevosuđe efikasnijim , u nevladinim organizacijama strahuju da će ovako najopterećeiji sudovi postati još opterećeiji.

Dugo trajanje suđenja je stara boljka srpskog pravosuđa, za koju do sada nije bilo leka. Sada će garađanin moći da se žali predsedniku suda koji će svoju odlukui >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << doneti u roku od dva meseca i naložiti sudiji šta mora da uradi.

U Višem sudu u Beogradu postoji postupak koji traje od 1983. godine. Nekoliko poznatih predmeta starije je od pet pa čak i deset godina.

Na početku je recimo ponovo suđenje Mladićevim jatacima, a nije okončana ni afera pauk iz 1999. Godine.

Hoćemo li i u tim slučajevima plaćati nakande i hoće li odgovarati sudije za dugo trajanje postupaka i nanošenje štete budžetu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.