Za povećanje nataliteta 200 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za povećanje nataliteta 200 miliona evra

Međunarodni forum "Svetost materinstva" u organizaciji Karić fondacije svečano je danas otvoren u Narodnom pozorištu u Beogradu sa porukom da je porodica bila i ostala osnovna ćelija svakog društva.

Poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića prenela je njegova savetnica Verica Lazić koja je navela da će se iz Nacionalnog investicionog programa izdvojiti više od 200 miliona evra za podršku politici povećanja nataliteta budući da je svake godine u Srbiji izgubi grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veličine Kikinde.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je kazala da se Srbija, kao i mnoge zemlje u Evropi i svetu, nalazi pred izazovima starenja stanovništva i dodala da država donosi mere koje utiču na to da se stanje promeni.

Gojković je kazala da su ove godine dodeljena sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je, kako kaže, pet puta više nego 2017. godine.

"Ne možemo da očekujemo da se za dan ili dva promeni stanje, ali ipak sve što se čini danas neminovno utiče na budućnost", rekla je Gojković.

Ona je takođe ukazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će u narednom periodu u pronatalnu politiku biti uloženo najmanje 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.

Ona je dodala da treba da se razmišlja i o drugim vidovima podrške, a jedna od takvih mera je fleksibilno radno vreme i prilagođavanje rada vrtića zaposlenim roditeljima.

Upozorila je i da je skoro svaka peta osoba u Srbiji stara 65 i više godina, što, kako kaže, našu zemlju svrstava među 10 najstarijih zemalja u Evropi, a još su alarmantniji podaci koji pokazuju da smo 2018. godine imali 37.680 stanovnika manje nego prethodne godine.

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da aktuelni demografski trendovi ukazuju da se struktura porodice menja, da se brakovi sklapaju kasnije i da postoji trend odloženog rađanja. Takođe, kaže da je smanjen broj dece u porodicama, a pojedinci se, dodaje, odlučuju na samohrano roditeljstvo.

"Danas obrazovana žena, majka teži ka profesionalnim dostignućima, ali kada se vrati sa posla susreće se sa svim obavezama koje su čekale i "tradicionalne majke", primetila je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da njen kabinet već treću godinu dodeljuje bespovratna sredstva jedinicama lokalne samouprave u cilju sufinansiranja mera populacione politike.

"Za to vreme finansirali smo aktivnosti u 161 opštini i gradu sa 1,2 milijarde dinara. Ohrabrujemo nas da se u prvih deset meseci rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prošle godine", rekla je Đukić Dejanović i citirajući Tolstoja koji je rekao da su dva najmoćnija ratnika "strpljenje i vreme" naglasio da je upravo to potrebno za dobre rezultate u ovoj oblasti.

"Pred nama stoje veliki izazovi i to pre svega kako da podstaknemo rađanje, omogućimo dostojanstveno starenje i održivi razvoj društva", istakla je ministarka.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević podsetio je da se problemu nataliteta posvetio predsednik Aleksandar Vučić, te dodao da istovremeno postoji i problem ekonomskih migracije na kome se takođe radi.

"Verujem da će sve mere u vezi populacione politike koje vlada čini dati rezultate, prve značajne za deset godina. Kada je reč o ekonomskim migracijama formiran je koordinacioni tim. Želimo da stvorimo moderno društvo da Srbija bude dovoljno interesantna da se mladi ostanu i vrate", rekao je Đorđević.

On je dodao da Srbija mora da razvija i socijalnu politiku, jer je, kako kaže, to najbolja refleksija odnosa države prema građanima.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko istakao je da porodica ostaje temelj svakog društva i da Srbija i Rusija dele iste vrednosti po tom pitanju.

Pored duhovne, kulturne i istorijske povezanosti dve zemlje, kaže Bocan Harčenko dele i tradicionalne vrednosti.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević kaže da se oni svake godine trude da usvoje nove mere podsticaja, navodeći da su ove godine rešili da finansiraju i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje sa dodatnih 30 miliona dinara.

On je istakao da Beograd snažno podržava nove mere podsticaja u populacionoj politici koje je najavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, te da će Grad pratiti poteze vlade na tom polju.

Kako je rekao, Grad Beograd se trudi da pomogne mladim roditeljima budući da prvi meseci roditeljstva nisu laki naročito u višečlanom domaćinstvu.

"Sledeći ovu ideju budžet Grada Beograda za obrazovanje i dečju zaštitu ove godine iznosi oko 190 miliona evra, dok je primera radi 2012. godine za ovaj sektor izdvojeno svega 87 miliona evra. U budžetu za 2020 godinu taj iznos će biti još veći", naglasio je Nikodijević.

Kaže da su dodali i novčano davanje u iznosu od 30.000 dinara za trećerođeno dete kao i novčano davanje za blizance, ukupno 50.000,00 dinara za oba deteta.

"Ove isplate su dodatak na davanja Republike", naveo je Nikodijević.

Osnivač Karić Fondacije Milanka Karić podseća da Fondacija opstoji već 40 godina i bavi se dobročinstvom.

"Mi već živimo taj život tradicionalne stare srpske porodice i pored toga uspeli smo da osnujemo fondaciju. Osnova svega jeste ljubav, jaka volja i želja i dobro srce. Ne postoje velika i mala dobročinstva postoje samo dobra dela dobrih ljudi", rekla je Karić.

Milanka Karić je zaključila da je njihovo uverenje da je porodica najsigurnije mesto, a majka i dete njena suština.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Borba za opstanak srpske porodice

Izvor: 011vodič.com, 07.Nov.2019

U Beogradu je svečano otvoren međunarodni forum „Svetost materinstva“, s porukom da je porodica temelj svakog društva, te da Srbija preduzima mere kako bi podstakla natalitet u situaciji kada je populacija naše zemlje svake godine manja za grad veličine Kikinde.. . Forum koji je organizovala...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.