Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za porođaj daju 800 evra

Za porođaj daju 800 evra

Trudnice iz Novog Sada, ali i medicinsko osoblje, nakon što je u Beogradu uhapšena dr Vesna Mrđenović pod sumnjom da je od trudnice uzela mito, spremni su da priznaju da ova pojava nije ograničena samo na glavni grad i da se može sresti i u novosadskom porodilištu.

Kako tvrdi jedna babica sa Betanije koja je pristala otvoreno da govori za 'Blic' pod uslovom da joj ne objavimo ime i prezime kako ne bi imala problema sa kolegama, najniža >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suma koja se ostavlja medicinarima u porodilištu iznosi 100 evra. To je cena koju porodilja mora da plati ako želi da određena babica sa njom bude na porođaju. Dolazak na porođaj željenog lekara koji je vodio trudnoću naplaćuje se 500 do 800 evra, u zavisnosti od toga koliko je lekar poznat i priznat, koliko košta i zakazivanje carskog reza. Davanje epiduralne anestezije, tvrdi babica, odgovara tarifi koja važi i u glavnom gradu 150 evra.

- Lekar, niti babica, nikada prvi ne zatraže novac. Puštene su priče da kruže među pacijentkinjama, tačno se zna ko koliko traži i koliko košta, kod koga je moguće dobiti ovakve usluge, a koji lekar će glat odbiti novac i to je dovoljno da pacijentkinja sama počne da se raspituje. Sume se gotovo uvek ugovaraju pre samog porođaja, ali nikada bez preporuke. Pacijentkinja dobija preporuku ili tako što odlazi u privatnu ordinaciju lekara koji je ovde zaposlen ili tako što je njen privatni lekar ili sestra upute na svoje kolege - priča ova medicinska sestra.

Kako potvrđuje Nataša D, žena koja se pre godinu dana porodila na novosadskom GAK, najbolji tretman dobiju žene koje odlaze na preglede u privatnu ordinaciju nekog od lekara. Ona je kako priča, odlazila redovno na preglede kod jednog lekara. Svakog meseca radio joj je ultrazvuk, koji danas košta 5.000 dinara, a na kraju ponuđena joj je usluga: ako želi da on bude u sali kada se bude porađala može, ali to staje 500 evra.

- Moju rođaku koštalo je 500 evra da se porodi carskim rezom. U takvim slučajevima žena ne čeka ni prve trudove, već se porođaj zakazuje u vreme kada je lekar dežuran - tvrdi Novosađanka M.O. i dodaje da se tačno znaju imena nekolicine lekara koji su spremni na ovakve dogovore.

Postoje, pričaju trudnice, i lekari koji ne ugovaraju cenu pre samog porođaja, ali kada sve uspešno prođe, ostavljaju ženi vizitkartu i zakazuju kontrolu za sedam dana. Na toj kontroli, kažu trudnice, očekuje se da stigne znak zahvalnosti. Međutim, kako pričaju trudnice, a potvrđuje i medicinska sestra sa kojom je 'Blic' razgovarao, u Betaniji radi i nekoliko lekara za koje se zna da ne primaju čak ni flašu pića ili čokoladu koje pacijenti svakome nude kao znak zahvalnosti.

Upravnik novosadskog porodilišta prof. Milenko Bujas iznenađen je ovakvim navodima trudnica i, kako kaže, trenutno ne može da garantuje ni da su oni istina, ali ni da ih opovrgne.

- Nama u upravi nije stigla nijedna takva primedba trudnica, niti smo upoznati sa ovakvim slučajevima. Sve naše pacijentkinje kod mene i načelnika odeljenja imaju apsolutno otvorena vrata i trebalo bi da nam se obrate. Trebalo bi da znaju da, ukoliko se pokaže da je neko od naših kolega tako postupio, od nas može da očekuje samo osudu, a pacijent pomoć. Zaista bismo voleli da se obrate i nama i da se na taj način omogući da se optužbe provere i da se, ukoliko je potrebno, reaguje - kaže Bujas za 'Blic' i poziva sve pacijentkinje koje imaju ovakve primedbe da se jave Betaniji. H. Dunđerov - H. Duković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.