Za obnovu vršačke katedrale neophodno pedeset hiljada evra

Izvor: RTS, 03.Sep.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnovu vršačke katedrale neophodno pedeset hiljada evra

Pre nekoliko meseci vršački župnik uputio je apel za obnovu katedrale u tom gradu. Od priloga vernika sakupljeno je samo 150 evra. Inače, vršačka katedrala najveći je rimokatolički hram u Srbiji, a u staroj Jugoslaviji samo je zagrebačka katedrala bila veća od nje.
U maju ove godine košava je na katoličkoj crkvi u Vršcu pokidala zaštine limove na jednom od tornjeva, zbog čega se voda slivala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << niz zidove. Limove stare 150 godina bilo je potrebno hitno zameniti. Vršačka župa je mala i bez sredstava, a sa 150 evra prikupljenih od vernika plaćen je alpinista koji je, kako sam kaže, uspeo samo da stavi flaster na ranu.
 
"Vetar je otvorio dva kvadrata lima, mi smo to sanirali da ne bi skinuo kompletan toranj i onda bi ostalo da prokišnjava", kaže Dejan Nikolajević. "Oni novca nemaju trenutno da to rade, ovo je bila bukvalno prva pomoć
Tornjevi, nažalost, nisu jedini problem ovog velelepnog zdanja - zidovi pucaju zbog vlage jer se oluci raspadaju i voda se sliva niz zidove crkve, a ornamenti teški i po 30 kg otpadaju, što predstavlja opasnost po prolaznike. Samo za zamenu oluka potrebno je oko 50.000 evra. Za sada, zahvaljujući pomoći pobratimske župe Svetog Antuna iz Švajcarske, prikupljena su sredstva za izradu projekta sanacije.
"Kada budemo uradili projekat, odluka biskupa Nemet Lasla i moja zajednička odluka je da ćemo sa tim gotovim projektom ići dalje i u našoj državi u Srbiji i negde u inostranstvu i prositi, tako reći, pare za dalju obnovu", kaže Alen Palatinuš, župnik Crkve Sv. Gerharda u Vršcu.
Vršačka katolička crkva sazidana je početkom 18. veka, a majstorima u to vreme bile su potrebne samo dve i po godine da podignu ovo zdanje visoko 63 metra. Od tada do danas ovaj simbol Vršca I tolerancije medju lokalnim stanovništvom propada, a ukoliko se nešto ne uradi, crkva bi mogla da bude i zatvorena, jer neće biti sigurno boraviti u njoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.