Za novosadske mališane već tri godine besplatan vrtić! Tokom Vučevićevog mandata upisan rekordan broj dece u zabavišta, plate vaspitačica gotovo duplirane

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 10:20

Za novosadske mališane već tri godine besplatan vrtić! Tokom Vučevićevog mandata upisan rekordan broj dece u zabavišta, plate vaspitačica gotovo duplirane

Razvoj se ogledao na ekonomskom, obrazovnom i društvenom polju, ali i na polju socijalne zaštite i brige prema najmlađim

Nakon bolnog i tragičnog Drugog svetskog rata, započinje dinamičan razvoj Novog Sada.

Razvoj se ogledao na ekonomskom, obrazovnom i društvenom polju, ali i na polju socijalne zaštite i brige prema najmlađim.

Činjenica da je Novi Sad postao industrijski centar nametnula je problem čuvanja dece čiji su roditelji radili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u privredi i društvenim delatnostima.

U prvih deset godina od oslobođena, otvoreno je desetak obdaništa, sredinom šezdesetih taj broj se popeo na trideset i dva objekta.

Pred školsku 1981/82 godinu, radom Predškolske ustanove, "Radosno detinjstvo" bilo je obuhvaćeno 10.600 dece.

Miloš Vučević, kao Gradonačelnik Novog Sada, činio sve kako bi se dugovi sanirali

Od vremena kraja sedamdesetih godina ekonomija Jugoslavije je upala u veliku krizu što se svakako prevashodno ogledalo u padu životnog standarda građana i smanjenju iznosa budžetskih izdvajanja za predškolsko obrazovanje.

Zatim su usledili ratovi, sankcije, pljačkaška privatizacija i velika svetska ekonomska kriza 2008. godine. 

U momentu kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast u Novom Sadu, dug PU "Radosno detinjstvo" u septembru 2012. godine iznosio je preko milijardu dinara.

Brojne tužbe zaposlenih, dugovanja prema dobavljačima, brojna nerešena pitanje zbog neuspele izgradnje Centralne kuhinje kao i brojne druge afere narušile su ugled i postavile pitanje opstanka ove ustanove.

Pisac ovih redova bio je svedok brojnih skupštinskih rasprava ali direktnih akcija u kojima je Miloš Vučević, kao Gradonačelnik Novog Sada, činio sve kako bi se dugovi sanirali, poboljšao materijalni položaj zaposlenih i naravno poboljšali uslovi u kojima naši najmlađi sugrađani provode vreme.

U tim momentima delovao je kao pravi sin Novog Sada, znajući važnost ovog sistema obrazovanje za budućnost Srpske Atine.

Kada je Vučević napustio dužnost Gradonačelnika u Predškolsku ustanovu radosno detinjstvo bilo je upisao 17.300 dece što je predstavljao do tada zabeležen rekordan broj.

Broj upisane dece 2012. godine iznosio je 15.700 dece.

Poređenjem ova dva podatka dobijamo jasan dokaz uspešnog ekonomskog napretka i uspeha pronatalitetne politike Grada Novog Sada.

Tokom Vučevićevog mandata izgrađeno je čak pet novih vrtića, a u 11 objekta je urađeno proširenje kapaciteta i poboljšanje uslova rada.

Između ostalog, podsećanja radi, završena je izgradnja Centralne kuhinje i objekata u Radničkoj ulici 20, Veterniku, Orahovoj ulici i Sajlovu što je omogućilo upis novih 1.231 mališana.

Kada je Vučević preuzeo dužnost Gradonačelnika 2012. godine vaspitačice u "Radosnom detinjstvu" su imale platu oko 35.000 dinara, a kada je postao ministar odbrane taj iznos je bio gotovo bio dupliran.

Vučević je u javnim nastupima uvek napominjao da je puno učinjeno na poboljšanju položaja zaposlenih, ali da tu mora još da se uradi.

Sada već davne 2015. godine doneta je odluku o davanju subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima, a 2019. godine doneta je važna odluku da vrtići u Novom Sadu postanu besplatni.

Sve su ovo bile dalekosežne i strateške mere koje su omogućile da Novi Sad bude jedan od retkih gradova u regionu koji se uspešno bori sa negativnim demografskim priraštajem.

Ako prihvatimo misao da budućnost počiva na mladima, u političkom zaveštanju bivšeg gradonačelnika Vučevića, jasno vidimo rešenost da se gradska politika razvoja bazira upravo na ovo misli.  

Ulaganjem u obrazovanje stvoren je obrazac koji će u budućim decenijama omogućiti ravnomeran i održivi ekonomski razvoj Novog Sada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Za novosadske mališane već tri godine besplatan vrtić!

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 26.Jul.2023

Pre četiri godine doneta je važna odluku da vrtići u Novom Sadu postanu besplatni. Nakon bolnog i tragičnog Drugog svetskog rata, započinje dinamičan razvoj Novog Sada. Razvoj se ogledao na ekonomskom, obrazovnom i društvenom polju ali i na polju socijalne zaštite i brige prema najmlađim. Činjenica...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.