Za novorođenčad u pirotskim selima po 40 hiljada iz gradske kase

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novorođenčad u pirotskim selima po 40 hiljada iz gradske kase

Loša demografska slika jedan je od najozbiljnijih problema pirotskog kraja. Lokalna samouprava pokušava da populacionim merama zadrži mlađe ljude, barem u prigradskim selima, gde su prošle godine rođena 102 deteta. Najnovija mera je jednokratna pomoć od 40 hiljada dinara za svako novorođenče u selima.
Široko dvorište i prirodno okruženje u kome odrastaju deca, umesto sobe i kompjutera - izbor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je mladih roditelja Milice i Ivana.

Mladenovići spadaju u izuzetke, jer imaju troje dece i žive u selu. Milica kaže da bi želela još dece, ali je potrebno obezbediti bolje uslove, a dobar podsticaj može da bude i finansijska podrška lokalne samouprave.
"Dosta je mladih koji ne rade, i upravo zbog toga se ne odlučuju da imaju decu,ali ovo je još jedan korak napred. Opština daje po dve hiljade dinara mesečno za bliznakinje,i plus ima od države ta pomoć koja ide na dve godine," kaže Mladenovićeva.
Rode su, na sreću, poslednjih godina često sletale u ovo selo, a porodici Manić donele duplu radost.
Voleli bi, kažu, da njihova deca tu i odrastaju, ukoliko mogu da im priušte barem približne uslove kao u gradu.
Jelena Manić iz Blata smatra da bi trebalo pomoći svim mladim ljudima kako ostali i u gradu i u državi, da ne idu dalje.
"Prvenstveno mladi otac i majka deteta moraju da rade. Država posao treba da obezbedi svima", smatra Ružica Manić.
U ovom selu još radi škola koju trenutno pohađa 15 đaka i to je dobro,ali je potrebno obezbediti i vaspitača za predškolsku grupu.
Nemaju kanalizaciju, a ni put nije u najboljem stanju, pa će to biti prioritet za Mesnu zajednicu u narednom periodu.
"Uradićemo, samo imamo još 100 metara da asfaltiramo put u Blatu. Mi smo uradili - celo selo je urađeno - oko 3.800 metara asfaltnog puta", kaže Zvonko Veljković, predsednik MZ Blato.

Lokalna samouprava Pirota nedavno je izdvojila oko tri miliona dinara za podsticaj nataliteta u selima.
„Želimo da ljudi ostanu na selu", ističe Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. "S druge strane, postoji ipak blago veći kvalitet života dece koja žive u gradu nego na selu. I to je jedna mera da stimulišemo rađanje na selu."
Iz gradskog budžeta izdvajaju se sredstva za 15 mera koja se odnose na povećanje nataliteta i podršku porodici.
To sigurno nije dovoljno za ostanak mladih na selu. Potrebno je, pre svega, promeniti svest ljudi, da bi se sprečile višedecenijske migracije u gradove.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.