Za novih 300 miliona dolara pomoći  neophodne reforme

Izvor: Blic, Fonet, 02.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novih 300 miliona dolara pomoći neophodne reforme

Jedan od uslova da Srbija bude ekonomski stabilna, a za šta je, prema procenama ekonomista, potrebno oko milijardu evra, jeste da se sprovedu nužne reforme. „Međunarodne finansijske institucije finansiraju samo u zemlje koje imaju održivu putanju, a nju imamo samo reformama”, rekao je potpred­sednik Vlade Božidar Đelić za „Blic” komentarišući šanse Srbije da zaista dobije juče zatraženih 300 miliona dolara pomoći od Svetske banke.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Đelić je zahtev Svetskoj banci uputio u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu. Dve trećine tog novca biće uložene u infrastrukturu, a ostatak sredstava u prosvetu i nauku, kaže on. Potpredsednik Vlade dodaje da bi se iznos od 300 miliona dolara dodao na postojećih 600 miliona već odobrenih od Svetske banke.

- Drugim rečima, treba da se u potpunosti usaglasimo sa Svetskom bankom oko postojećih 600 miliona kako bismo dobili još 300 miliona. U toj odobrenoj sumi od 600 miliona je 200 miliona koji su programski zajmovi koji podržavaju budžet, ali njihova upotreba je uslovljena reformskim potezima naše države. Tu je zapravo ostao najveći posao za nas, a to je da u nedeljama koje dolaze napravimo dogovor sa Svetskom bankom o takozvanoj matrici reformi. Drugim rečima, liste i tajming reformskih poteza koji će dotaknuti sve ključne segmente našeg društva, a naročito reforme javnih preduzeća, reformu penzionog sistema, ubrzanje reformi u domenu obrazovanja i nauke - ističe Đelić.

Prema dogovoru, usaglašavanje matrice sa Svetskom bankom trebalo bi da se završi do aprila.

- Tih novih 300 miliona dolara bismo podelili na isti način kao i prvih 600 miliona. Dve trećine za infrastrukturu, naročito za koridor 10, a preostalih sto miliona napokon za znanje, to jest obrazovanje i nauku - ističe Đelić.

Upitan da li Srbija može dobiti sumu neophodnu za stabilnost, Đelić kaže da su već povučeni određeni potezi.

- Dobili smo u januaru program sa MMF. Treba dobro shvatiti da je za dodatne izvore, aktivan i ažuran ugovorni odnos sa MMF preduslov. Trenutna podrška od MMF predstavlja 402 miliona evra, ali neće biti nikakav problem dobiti i do tri puta tu sumu ukoliko bude potrebno. Tako da smo, kada je reč o odbrani dinara, blagovremeno pripremili Srbiju i obezbedili do milijarde i šesto hiljada evra podrške - kaže Đelić.

On dodaje da su još u oktobru počeli i pregovori sa Evropskom komisijom.

- Za razliku od novca od MMF koji može isključivo da se upotrebi za jačanje deviznih rezervi, novac Evropske komisije može da nadomesti eventualni manjak od poreskih ili privatizacionih prihoda. Imamo uveravanja da će Evropska komisija izaći u susret i sa većim iznosom - pojašnjava Đelić. On dodaje da je u cilju realizacije ključnih projekata obezbeđeno od Evropske investicione banke dodatnih 250 miliona evra koji su namenjeni manjim i srednjim preduzećima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.