Za nesmetan rad i razvoj - Petnica upravlja svojom imovinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2018, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nesmetan rad i razvoj - Petnica upravlja svojom imovinom

Istraživačka stanica Petnica narednih pet godina upravljaće svojom imovinom, što će joj omogućiti nesmetan rad i razvoj.

To je omogućeno ugovorom koji su danas potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, a kojim se tom istraživačkom centru daje na upravljanje imovina na pet godina.

Ministar je rekao da je tim ugovorom omogućen kontinuirani rad Petnice, što podrazumeva korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izgrađenog prostora i opreme u punom kapacitetu, a čime je rešen problem zbog kojeg su se iz tog centra pre godinu dana obratili Vladi Srbije i Ministarstvu.

''Nastavićemo da finansiramo aktivnosti Petnice iz budžeta, ali staraćemo se i da se dovrše radovi i obave neophodne popravke na objektima'', rekao je ministar i dodao da će IC Petnica osim 35 miliona dinara iz budžeta dobiti i dodatnih sedam miliona dinara za popravke za koje je Ministarstvo već raspisalo javni tender.

Šarčević je naveo i da Savet za filantropiju, koji vodi premijerka Ana Brnabić, prikuplja četiri miliona dinara za nabavku nove opreme za Petnicu.

Podsetio je da će Srbija 5. februara potpisati ugovor o pristupu programima EU, Erazmus i Erazmus plus, te da je važno da pokažemo da imamo šta da ponudimo mladima koji dolaze u Srbiju.

''Petnica je najveći i najpoznatiji istraživački centar u zemlji po kojem smo prepoznatljivi u Evropi i svetu. Postala je inkubator i za druga dešavanja, iz Petnice je započeto kreiranje i istraživačkih stanica drugih profila'', rekao je ministar navodeći primer Tršića kao centra za društveno-humanističke nauke i jezičke discipline i Belu Crkvu u kojoj će biti izgrađen centar za geo nauke.

Šarčević je dodao i da će učenici moći da u Petnici iskoriste vaučere koje će dobijati kroz aktivnosti u đačkim zadrugama.

''Planirano je da se potencijal učenika u uslužnim i proizvodnim delatnostima vrednuje poenima koji se materijalizuju kroz vaučere koje će učenici moći da iskoriste upravo u Petnici. Time ćemo osnažiti kapacitet takvih ustanova da bi što više dece moglo da ih koristi'', zaključio je ministar.

Direktor IC Petnica Vigor Majić istakao je da je ugovorom pravno regulisano pravo te stanice da koristi kapacitete što će, kaže, olakšati održavanje, unapređivanje i povećavanje kvaliteta korišćenja prostora u kojem svake godine boravi nekoliko hiljada učenika i studenata iz Srbije.

Majić je naveo da je u Petnici pre 10 godina započela izgradnja novog prostora i da je projekat završen 2012. godine kada su obezbeđeni savremeni uslovi za praktični i teorijski rad učenika, proširene laboratorije i smeštajni kapaciteti.

''Ovim ugovorom stvoreni su uslovi da se oplemeni i usavrši izgrađeni prostor koji nije do kraja završen i opremljen da bismo maksimalno koristili kapacitete i ponudili čitav niz aktivnosti učenicima i studentima i organizovali praktične obuke za nastavnike, ali i unapredili međunarodne programe'', naveo je Majić.

Na pitanje novinara o finansiranju Petnice, Majić je rekao da je učešće države u poslednjih desetak godina iznosilo oko 30 odsto, odnosno oko 35 miliona dinara, ali da u godišnje troškove rada nisu uračunati troškovi održavanja objekata koji su imovina države.

''Ovim ugovorom stvorićemo uslove da se to reši i da ne ide na uštrb sredstava namenjenih za rad sa decom. Time ćemo omogućiti da se sva sredstva iz budžeta i od sponzora usmere na rad sa decom, a da održavanje objekata bude bolje rešeno nego do sada. Otvoriće se prostor da možemo razgovarati o novim kreativnim koracima našeg centra'', naglasio je Majić.

Dodao je da rad Petnice pomažu i brojni sponzori, kao i da deo sredstava prihoduje kroz sopstvene projekte, te da je u planu da finansijski pomažu i bivši polaznici tog centra koji su danas profesionalni istraživači i naučnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Istraživačka stanica Petnica upravljaće svojom imovinom narednih pet godina

Izvor: Blic, 26.Dec.2018

Istraživačka stanica Petnica narednih pet godina upravljaće svojom imovinom, što će joj omogućiti nesmetan rad i razvoj.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.