Za moderniju Akademiju u Vršcu desetine miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za moderniju Akademiju u Vršcu desetine miliona evra

VRŠAC -

Vazduhoplovna akademija Agencije za kontrolu letenja u Vršcu biće potpuno modernizovana u naredne tri godine uz investicije od nekoliko desetina miliona evra, najavili su danas predstavnici agencije.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov je nakon uručivanja sertifikata za školovanje vazduhoplovnog osoblja u Akademiji kazao da će se u Vršcu obučavati piloti i kontrolori letenja.

Stankov je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti produžena i proširena pista na aerodromu u Vršcu, što će omogućiti da postane međunarodni aerodrom i da na njega sleću avioni koji imaju do 70 sedišta.

Prema procenama inženjera, proširenje piste za pet metara i produženje za 400 metara koštaće oko 1,35 miliona evra, što bi trebalo da finansiraju vlade Vojvodine i Srbije.

Kako je naveo Stankov, planirano je da se pista opremi i sa osnovnom telekomunikacionom infrastrukturom u šta će biti uloženo oko dva miliona evra, istovremeno sa proširenjem piste.

On je dodao da je planirano da se obnovi flota koja trenutno ima 30 aviona starih oko 30 godina.

"Ove godine bi trebalo da se nabavi osam jednomotornih aviona za obuku pilota a u naredne tri godine da se potpuno obnovi flota", kazao je on i dodao da je plan da se kapacitet Akademije poveća tako da može da primi istovremeno 200 polaznika - pilota i kontrolora.

Stankov je naveo da će u Vršac iz Beograda biti premešten čitav Centar za obuku i da će Akademija biti reorganizovana tako da postane profitabilna.

Kako je dodao, u ovoj godini će 1,2 miliona evra biti investirano u projektovanje a oko 500 hiljada evra trebalo bi da bude uloženo u rekonstrukciju zgrade Centra za obuku.

Najavljeno je i da će u okviru Akademije biti izgrađen novi hotel za smeštaj pilota i kontrolora leta i rekonstruisani paviljoni i centar za rekreaciju.

Direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Nebojša Starčević kazao da je dodelom sertifikata za obuku pilota Akademije u Vršcu ispunjen prvi uslov da Akademija počne da radi.

Agencija za kontrolu letanja Srbije i Crne Gore preuzela je pilotsku akademiju od Jat ervejza (Jat airways) u septembru 2010.

Kako su naveli u Vazduhoplovnoj akademiji obuka pilota košta od 6.800 do 39.000 evra i sve dozvole dobijene u Vršcu važe u celom svetu, jer su usklađene sa propisima EU. U zemljama EU, kako je saopšteno, obuka košta oko 75.000 evra.

Obuka traje od godinu i po do dve godine za pilota za putnički saobraćaj.

Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić je kazao da je će vlada Vojvodine podržati projekat razvoja Vazduhoplovne akademije jer će to omogućiti razvoj turizma u Vršcu, otvaranje novih radnih mesta i privlačenje investicija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U MODERNIZACIJU AKADEMIJE DESETINE MILIONA EVRA

Izvor: Kurir, 18.Feb.2011

VRŠAC - Vazduhoplovna akademija Agencije za kontrolu letenja u Vršcu biće potpuno modernizovana u naredne tri godine uz investicije od nekoliko desetina miliona evra, najavili su predstavnici agencije...Predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov je nakon...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.