Za mlade ne dolaze bolji dani

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za mlade ne dolaze bolji dani

Beograd -- Dok se ne popravi politika prema mladima, država i društvo ne naprave efikasne i korisne institucije i strategiju, za mlade u Srbiji neće doći bolji dani.

Srbija je i dalje na začelju liste zemalja sa brojem visokoobrazovanih građana, a mladi čine čak 50 posto od ukupnog broja nezaposlenihi- Životni uslovi mladih su sve lošiji i samo će nastaviti da se pogoršavaju ekonomskom krizom ako briga o mladima ostane u nadležnosti jednog odseka ili uprave nekog od ministarstava, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra Krovna organizacija mladih Srbije.

KOMS isitče da zato sistematska briga o mladim građanima treba i mora da bude prioritet buduće Vlade Srbije.

Na okruglom stolu predstavnici organizacija koje se bave mladima, ali i zaposleni u institucijama za mlade, razgovarali su o daljim koracima civilnog društva u zagovaranju postojanja institucija i politika za mlade.

Zaključak okruglog stola je da u Srbiji nema, i neće biti, omladinske politike, a samim tim ni boljeg položaja mladih, bez funkcionalnog organa uprave na nivou države, koji može brzo, efikasno i fleksibilno da obezbedi koordinaciju različitih resora, institucija i aktera u procesu izrada i sprovođenja politike, kako bi svi postojeći resursi bili najbolje iskorišćeni, i to ne samo za dobrobit mladih, već i za društvo u celini.

Zaključeno je i da je potrebno veće angažovanje organizacija civilnog društva u periodu pre, ali i nakon formiranja Vlade, kako bi se nastavilo sa sistematskim rešavanjem problema mladih u Srbiji.

KOMS podseća i da je predstavnicima političkih partija i javnosti poslao platformu o mladima u kojoj je između ostalog istaknuto da je neophodno da se nađu mehanizmi za aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka kao i da je neophodno da se svi budući akti koji se tiču mladih donose u skladu sa postojećim i uz konsultaciju sa mladima.

Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS će narednih dana zahevati sastanke sa relevantnim političkim partijama kako bi im bila istaknuta neophodnost držanja kursa omladinske politike koji je formiranjem Ministarstva omladine i sporta 2007. godine uspostavljen. Različitim aktivnostima će ovaj proces biti potpomognut kako bi se došlo do konkretnih rezultata.

Na početku okruglog stola prikazan je kratki film koji je Krovna organizacija mladih Srbije snimila i u kome mogu da se čuju i vide izjave i obećanja predstavnika različitih političkih partija vezano za nastavak realizacije omladinske politike u Srbiji kroz institucije, pre svega kroz Ministarstvo za omladinu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za mlade u Srbiji ne dolaze bolji dani

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jul.2012

Dok se ne popravi politika prema mladima, država i društvo ne naprave efikasne i korisne institucije i strategiju, za mlade u Srbiji neće doći bolji dani. Srbija je i dalje na začelju liste zemalja sa brojem visokoobrazovanih građana, a mladi čine čak 50 posto od ukupnog broja nezaposlenih...Životni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.