Izvor: B92, 06.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za izbore prijavljena 21 lista

Do ponoći, kada je istekao rok za podnošenje izbornih lista za učešće na izborima, RIK-u se prijavilo se 21 stranka i koalicija.

Dve stranke su izbornu dokumentaciju Republičkoj izbornoj komisiji podnele nešto pre ponoći - Romska partija na čelu sa Srđanom Šajnom i "Mađarska sloga", koalicija Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandora Pala i Andraša Agoštona.

RIK ima rok da do 10. januara utvrdi i u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Službenom glasniku" objavi zbirnu izbornu listu, a najkasnije do tada stranke i koalicije mogu i da povuku liste.

Rok za zaključenje biračkih spiskova istekao je 5. januara u ponoć, a RIK do 8. januara u ponoć treba da objavi ukupan broj birača koji će moći da glasaju na izborima.

Do 18. januara birači će moći da vrše izmene u biračkim spiskovima samo na osnovu odluke suda, a konačan broj birača biće objavljen do 19. januara u ponoć.

Za ulazak u parlament potrebno je da lista osvoji najmanje pet odsto glasova, dok za stranke nacionalnih manjina taj cenzus ne važi već one treba da pređu tzv. prirodni prag, što iznosi 0,4 odsto od ukupno izašlih na izbore.

Svim biračima trebalo bi da do 15. januara budu dostavljena obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora.

Parlamenatarni izbori u Srbiji održavaju se 21. januara. U parlament će biti izabrano 250 poslanika sa izbornih lista stranaka i koalicija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.