Izvor: RTS, 03.Dec.2021, 13:15

Za i protiv promene Ustava – koje su referendumske poruke predstavnika Dosta je bilo i SDPS-a

Građani Srbije na referendumu će se 16. januara izšanjavati o izmenama Ustava. Uvertira za raspisivanje izbora bilo je usvajanje izmena Zakona o referendumu kojim je ukinut cenzus od 50 odsto upisanih birača. Za odlučivanje će biti dovoljna većina izašlih na birališta. Stavove "za" i "protiv" usvajanja ustavnih promena za RTS ukrstili su potpredsednik pokreta Dosta je bilo-Suverenisti Vojin Biljić i šef poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije Branimir Jovanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Potpredsednik pokreta Dosta je bilo-Suverenisti Vojin Biljić kaže za RTS da je referendumsko pitanje jedno od najvažnijih političkih pitanja apelujući na građane da zaokruže odgovor "ne".

Kao razloge za odbijanje predloženih ustavnih promena, Biljić vidi u tvrdnji da je, kako kaže, promene Ustava inicirala Fondacija za otvoreno društvo Džordža Sorosa 2018. godine dajući, kako tvrdi, značajna sredstva Društvu sudija i Društvu tužilaca Srbije.
Smatra da se pod "floskulom nezavisnosti", pravosuđe izdvaja od kontrole naroda.
Sa druge strane, Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije očekuje da će se glasati za promene, navodeći da je upravo opozicija kritkovala da parlament ima previša upliva u pravosuđe.
Jovanović dodaje da se u proces ustavnih promena ušlo mnogo ranije nego što Biljić tvrdi, još 2005. godine.
Prema njegovim rečima, promena Ustava su nužne da bi se uklonile manjkavosti pravosuđa i da bi se ono uskadilo sa normama EU.
"To je već običajna praksa u zemljama sa razvijenim pravosuđem, a sve vreme smo bili u komunikaciji sa Venecijanskom komisijom. Članovi Visokog saveta sudstva i tužioci neće se birati samo u parlamentu. Pravi se balans između tri grane vlasti (izvršne, zakonodavne i sudske). Umesto kontrole, sve tri grane će proveravati jedna drugu", ocenjuje Jovanović.
Biljić tvrdi da je reč o svojevrsnom eksperimentu koji se nije radio ni u zapadnoevroskim zemljama, ni SAD pod parolom nekakve nezavisnosti.
"Pravosuđe će biti nezavisno od naroda. Sudije će birati same sebe i to gore od njih samih da bi se zaštitili", kaže Biljić.
Jovanović uzvrća da umesto što je ranije sudije birala Skuština na predlog Visokog saveta sudstva, sada parlament bira četiri člana VSS-a, koji moraju biti pravnici sa deset godina iskustva. Bira ih dvotrećinska parlamentarna većina. Potom će izabrani članovi VSS-a moći dalje da biraju sudije.
Potpredsednik Pokreta Dosta je bilo smatra da nije bilo dovoljno široke rasprave o Ustavnim promenama i pozvao građane da se jave da budu kontrolori na glasanju kako bi se, po njemu, sprečile "katastrofalne promene". 
Šef poslaničke grupe SDS-a očekuje da će se do glasanja terenskim radom građanima približiti promene Ustava, kao i više debatnih emisija na televizijama kako bi se ta rešenja legitimizovala.
Izmenama će se dobiti nezavisnije pravosuđe, sprečiti uticaj politike.
Dodaje da se usvojenim izmenama Zakon o referendumu usaglasio sa Ustavom. "Na taj način smo doneli suštinske promene, jer su prema ranije važećim propisma apstinenti već bili u prednosti budući da je za njegov uspeh bilo potrebno da glasa više od 50 odsto upisanih birača", zaključio je Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.