Za humanije lečenje u Kovinu

Izvor: RTS, 05.Jul.2011, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za humanije lečenje u Kovinu

U Neuropsihijatrijskoj bolnici u Kovinu gde se trenutno leči 720 pacijenata neophodna je potpuna rekonstrukcija bolnice. Zbog izuzetno loših uslova i nedostatka finansijskih sredstava zaposleni u ovoj bolnici odlučili su da sami započnu obnovu najugroženijih objekata.

Kako bi pacijenti koji se nalaze na lečenju u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Kovinu imali humanije uslove za lečenja zaposleni u ovoj ustanovi su odlučili da sami započnu obnovu bolnice.

Neophodna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je potpuna rekonstrukcija bolnice, ali za sad nema finansijske pomoći od pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja i resornog Ministarstva zdravlja.

Na ženskom akutnom odeljenju pacijentkinje su bile smeštene u sobe sa 25 kreveta u kojima je nekada spavala Austro-ugarska vojska.

U kupatilima još iz vremena Marije Terezije bilo je teško održavati i ličnu higijenu. Zajedno su bile smeštene najteže pacijentkinje i hronično uznemirene. One su u novoj zgradi razdvojene i sad imaju mnogo bolje uslove za lečenje.

O 720 pacijenata brine 38 lekara i 291 medicinska sestra. Načelnica Neuropsihijatrijskog odeljenja doktorka Bojana Stojanović kaže da u novim prostorijaam imaju bolju kontrolu nad svim pacijentima.

"Oni sada imaju više poverenja u nas, jer im u svakom trenutku možemo priteći u pomoć. I u psihijatrijskom smislu sada je lakše, jer terapije traju kraće, a pozitivna atmosfera utiče na pacijente koji se efikasnije leče i brže se vraćaju svojim porodicama", kaže Stojanovićeva.

Evropska komisija za preveciju torture prilikom posete Kovinu imala je najveću zamerku što su sobe na spratu i sa malo sunčeve svetlosti. Direktor Neuropsihijatrijske bolnice Željko Rodić kaže da su sada te nepravilnosti ispravljene.

"Mnogo toga smo promenili. Napravljena su nova kupatila, kupljeni su savremeni kreveti i što je najvažnije razdvojili smo različite vrste pacijenata, jer nam se dešavalo da kada ljudi dovedu svoje najbliže kod nas na lečenje i vide kakvi su uslovi oni ih odvode na neka druga mesta", kaže Rodić.

Za obnovu akutnog ženskog odeljenja bolnica je izdvojila 2,2 miliona dinara sopstvenih sredstava. Za kompletno renoviranje objekata potrebno je oko 3,5 miliona evra. Projekat je urađen i odobren, ali za njegovu realizaciju za sad nema novca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.