Za emisiju novosadskih municipalnih obveznica četiri ponude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2011, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za emisiju novosadskih municipalnih obveznica četiri ponude

NOVI SAD -

Za emisiju municipalnih obveznica koje će emitovati Grad Novi Sad dostavljene su četiri ponude investitora, zainteresovanih za kupovinu tih hartija od vrednosti.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za finansije Živko Makarić rekao je agenciji Beta da su Gradu stigle četiri ponude od šest banaka i jedne brokerske kuće i nagovestio da će Grad Novi Sad biti prva opština u Srbiji koja će se opredeliti za taj vid zaduženja.

"U odnosu na kreditni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajam koji smo ponudili početkom maja meseca, jedna od pristiglih ponuda je povoljnija od tog iznosa. Sutra će zasedati komisija koja će predložiti Gradskom veću koju da ponudu prihvati" rekao je Makarić.

Dodao je da će nakon toga Gradsko veće uputiti predlog Skupštini grada da se pristupi emisiji prve municipalne obveznice i da se Novi Sad zaduži.

Zajedničku ponudu poslale su Banka Inteza, Hipo alpe adria banka, Komercijalna i Sosijete ženeral banka, a pojedinačne ponude poslali su Unikredit banka, Erste banka i brokerska kuća Citadel.

Početkom meseca otvorene su ponude za zajam od banaka, a odluka na koji će se način Grad Novi Sad zadužiti zavisiće od ponuđenih uslova.

Prvi u Srbiji

Ukoliko se odluči za emisiju municipalnih obveznica, odnosno dužničkih hartija od vrednosti, Novi Sad će biti prva opština u Srbiji koja će se zadužiti na taj način.

Prema ranijim najavama, tako prikupljenim sredstvima bile bi finansirane dve velike kapitalne investicije - izgradnja 100 kilometara kanalizacione mreže i završetak gradnje Bulevara Evrope.

Procenjeno je da bi Grad Novi Sad na osnovu zaduživanja, bilo putem zajma kod banaka ili izdavanjem municipalnih obveznica, trebalo da za te projekte obezbedi oko 3,5 milijardi dinara, odnosno 33 miliona evra.

Municipalne obveznice su svuda u svetu izuzete od oporezivanja, odnosno na njihovu prodaju se ne naplaćuje porez na dobit. Na taj način se lokalna vlast podstiče da samostalno, po najpovoljnijim uslovima, pribavlja novac za finansiranje važnih projekata, a emitovanjem tih hartija od vrednosti doprinosi razvoju finansijskog tržišta.

Hrvatski gradovi Rijeka, Zadar i Split su putem emitovanja obveznica prikupili značajna sredstva za finansiranje obnove gradskih saobraćajnica, izgradnje bazena i sportskih dvorana.

Municipalne obveznice je, takođe, pre nekoliko godina emitovala i Banjaluka za finansiranje izgradnje mosta preko Vrbasa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za obveznice NS četiri ponude

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 11:40

Novi Sad -- Za emisiju municipalnih obveznica koje će emitovati Grad Novi Sad dostavljene su četiri ponude investitora...Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za finansije Živko Makarić rekao je da su Gradu stigle četiri ponude od šest banaka i jedne brokerske kuće i nagovestio da će Grad...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.