Za ekologiju godišnje potrebno 500 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2021, 13:41

Za ekologiju godišnje potrebno 500 miliona evra

Da bi Srbija pojačala otpornost na klimatske promene, potrebne su investicije od 500 miliona evra godišnje u narednoj deceniji, izjavio je danas rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović posle potpisivanju Pisma o namerama sa Nordijskom poslovnom alijansom.

Mitrović je naglasio da PKS, zahvaljujući saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, ulazi u proces transfera znanja i dobrih praksi iz skandinavskih ali i drugih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u oblasti cirkularne ekonomije, sa namerom da ih prenese domaćim firmama i donosiocima odluka.

Pismo o namerama odnosi se na razvoj cirkularne ekonomije, zajedničku realizacije zelenih projekata i osnivanja "haba (HUB) i digitalne platforme za cirkularnu ekonomiju, kao mesta promocije novih poslovnih modela, tehnologija, znanja i inovacija u oblasti zelene ekonomije".

"U Srbiji se troši dva i po puta više energije po jedinici proizvoda, raubuju se resursi i moramo povesti računa o stanju šumskih ekosistema i pijaćoj vodi, kao i tretmanu čvrstog i opasnog otpada", rekao je Mitrović i ocenio da je "zelena tranzicija" u Srbiji i veliki investicioni potencijal.

Direktorka Nordijske poslovne alijanse Iva Petrović poručila je da je cirkularna ekonomija ključna tema za nordijske zemlje, ali i za Srbiju, i izrazila nadu da će u okviru novouspostavljene saradnje biti realizovane različite inicijative i projekti, uprkos izazovima koje donosi pandemija.

Mitrović je podsetio i na podatak da je Srbija u poslednjih 20 godina, zbog klimatskih promena, pretrpela štetu u vrednosti od sedam milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Saradnja PKS i Nordijske poslovne alijanse u oblasti cirkularne ekonomije

Izvor: DobreVesti.rs, 19.Jan.2021

Predstavnici Centra za Cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Nordijske poslovne alijanse u Beogradu potpisali su danas Pismo o namerama usmereno na jačanje saradnje dve poslovne asocijacije na polju razvoja cirkularne ekonomije, zajedničkih zelenih projekata, kao i osnivanja HUB-a i digitalne...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.