Za dom spremni u Kninu ne sme, u Slunju  sme

Izvor: B92, 06.Avg.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za dom spremni" u Kninu ne sme, u Slunju " sme

U Hrvatskoj se u drugoj polovini 2017. godine i dalje ne zna je li ustaški pozdrav "Za dom spremni" ilegalan ili ne.

"Indeks" se pita "kako onda objasniti činjenicu da je interventna policija u subotu u Kninu munjevito privela sedmoricu muškaraca koji su u jednom kafiću urlali "Za dom spremni", a istog dana u Slunju uoči, za vreme i nakon koncerta Marka Perkovića Tompsona zbog urlanja istog tog ustaškog pozdrava, slavljenja ustaških zločinaca Jure Francetića i Rafaela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bobana nije priveden ama baš nitko".

Interventna policija je na glavnoj kninskoj ulici privela sedmoricu muškaraca, među njima i splitskog desničara Marka Skeju, člana HČSP-a i ratnog zapovjednika IX bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

Interventna policija na licu mesta se, prema izjavama očevidaca, pojavila u roku od nekoliko minuta te beskompromisno potrpala osumnjičene u maricu pa ih odvela.

Istog dana u Slunju potpuno drugačije postupanje policijskih službenika.

Naime, uoči koncerta Marka Perkovića Tompsona u Slunju se okupilo desetak hiljada ljudi. Mnogi od prisutnih nosili su majice s logotipom HOS-a na kojem je jasno istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni". Pre samog koncerta govore su održali ministar branitelja Tomo Medved, karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Slunja Jure Katić.

I dok je Katić tako govorio kako "samostalna Republika Hrvatska nije nastala na nekom antifašizmu" iz publike se jasno čulo skandiranje "Za dom spremni" te pevanje pesme koja slavi ustaške zločince Juru Francetića i Rafaela Bobana.

Uz to, sam Tompson je svoj je koncert otvorio pesmom "Bojna Čavoglave" i pozdravom "Za dom spremni", zbog kojeg je prošle godine u Kninu dobio prekršajnu prijavu.

O dvostrukim policijskim kriterijumima, kako piše "Indeks" najbolje govori podatak kako Tompson ove godine nije prekršajno prijavljen za istu stvar za koju je prošle godine prijavljen u Kninu, ali i činjenica da je, uprkos glasnom skandiranju ustaškog pozdrava i slavljenja Jure Francetića i Rafaela Bobana, policija u Slunju privela tek tri osobe, od čega dve zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, a jednu zbog kršenja zakona o oličnoj iskaznici.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska: Privodi li policija zbog ustaškog pozdrava? Zavisi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2017

U Hrvatskoj se u drugoj polovini 2017. godine i dalje ne zna je li ustaški pozdrav "Za dom spremni" ilegalan ili nije, piše danas portal Index.hr, navodeći da to, očigledno, zavisi od toga gde se neko nalazi..."Kako, naime, drugačije objasniti činjenicu da je interventna policija juče u Kninu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.