Izvor: Blic, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za deset dana desetoro mrtvih

Za deset dana desetoro mrtvih

SMEDEREVO, VELIKA PLANA - Neverovatna crna serija dešava se u smederevskom kraju u poslednjih deset dana. U saobraćajnim nesrećama na putevima u opštini Velika Plana život je izgubilo desetoro ljudi, koliko ih je ukupno nastradalo za osam meseci ove godine. Uzrok svih nesreća bila je nepažnja i brza vožnja.

Tragičan bilans pokazuje da je svakoga dana na putevima u ovom kraju smrtno stradala po jedna osoba. Brza vožnja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednoj minuti odvela je u smrt tročlanu porodicu iz Smederevske Palanke, Zorana Cvetanovića (46), njegovu nevenčanu suprugu Vesnu Petrović (37) i njenu sedmogodišnju ćerku Jovanu.

To su poslednje žrtve ove crne nedelje koja je bila kobna i za Zakarija Tomovića (48) i njegovu majku Milicu Tomović, i 22-godišnjeg Marka Jovanovića iz Batočine. Crnu seriju otvorila je pogibija trojice makedonskih državljana, a uzrok svih nesreća bila je neprilagođena brzina.

Zbunjuje činjenica da je nesreća na putevima sve više iako su kontrole saobraćajne policije rigoroznije.

- Među najčešćim uzrocima svih nesreća su neprilagođena brzina, nepoštovanje propisa, nepažnja, rasejanost. Do kraja avgusta zabeležili smo 962 saobraćajne nezgode u kojima je nastradalo 31 lice. U istom periodu lane bilo je 27 žrtava. Zabeleženo je 40 odsto više lakših telesnih povreda nego 2005. godine. Bezbednost na putevima ne procenjuje se samo na osnovu statistike po kojoj se inače vidi da je u manje nesreća bilo više povređenih - kaže za 'Blic' Goran Ivković, komandir Saobraćajne policijske ispostave u Smederevu.

U prvoj polovini ove godine u saobraćajnim nesrećama samo u Smederevu poginulo je šestoro ljudi, a tokom prethodna dva meseca život je izgubilo sedam lica. Najkritičniji dani u nedelji su petak i subota, a najrizičniji deo dana kada se događa najviše saobraćajnih nesreća je od podneva do 14 sati.

Zbog vožnje u pijanom stanju za mesec dana saobraćajna policija u Smederevu oduzela je 100 vozačkih dozvola.

- Kontrole su pokazale da je vožnja pod uticajem alkohola postala masovna pojava. Tokom smene zaustavimo između 200 i 300 vozila, a na noć, zbog vožnje pod dejstvom alkohola, oduzmemo i do 35 vozačkih dozvola. Alkohol je inače sekundarni uzročnik tragedija na putevima, jer pijani vozači naprave prekršaje zbog nemogućnosti da rasuđuju racionalno, a ishod bude fatalan - navodi komandir saobraćajne policije u Smederevu.

Jelena Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.