Za dan na Golom otoku 700 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dan na Golom otoku 700 dinara

BEOGRAD -

Ukoliko 15 političkih zatvorenika, koji su zbog svojih stavova bili osuđeni na boravak na Golom otoku, prihvate sporazum koji im je poslala Komisija za obeštećivanje u procesu rehabilitacije, država će im isplatiti ukupno 13,7 miliona dinara, ili 700 dinara po danu, piše Danas.

Komisija, koja je počela sa radom u februaru donela je prvih 15 odluka o visini odštete za one koji su osuđeni u političkim procesima posle Drugog svetskog rata, a do sada joj je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stiglo 190 zahteva.

Svih 15 osoba za koje je doneta odluka rehabilitovano sudskim rešenjima tokom 2007. godine, a među njima je osam žena.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen u razgovoru za Danas nije želeo da otkrije imena političkih zatvorenika koji će prvi dobiti odštetu za dane koje su proveli na Golom otoku.

Budžetska sredstva za obeštećenje su već izdvojena, a prilikom određivanja visine o vodilo se računa o načinu kako je to regulisano u zemljama bivše Jugoslavije.

U Hrvatskoj naknada iznosi oko sedam evra po danu, a Srbiji 700 dinara, dok je najveća odšteta određena je u Sloveniji, gde su politički osuđenici dobijali 10 evra po danu.

Pisac Dragoslav Mihailović, autor knjiga o Golom otoku, rekao je za Danas da je prema podacima iz Arhiva Srbije u tom logoru bilo oko 16.500 zatvorenika.

Mihailović, koji je proveo 15 meseci na Golom otoku zato što je u jednom razgovoru izjavio da je Josip Broz Tito američki špijun, smatra da je naknada od 700 dinara po danu mala, kao i da je zakasnila.

"Strašno je to koliko je vremena prošlo, a država tek sada isplaćuje odštete. Oni su, kako kažu, naknadu određivali po uzoru na druge zemlje regiona. Hrvatska je isplaćivala po sedam evra, a mi ćemo 700 dinara. Međutim, oni su zaboravili da kurs evra više nije 100", istakao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za Srbe i Goli otok "najjeftiniji"?

Izvor: Mondo, 08.Jun.2012

Ukoliko 15 političkih zatvorenika SFRJ iz Srbije prihvate sporazum sa državom, dobiće po 700 dinara za svaki dan robije, a u Sloveniji odšteta bila 10 evra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.