Za čileanske rudare: Od kafe do deserta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2010, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za čileanske rudare: Od kafe do deserta

RUDNIK SAN HOSE -

Dani prolaze gotovo rutinski sem što nema ni zračka dnevne svetlosti na dubini od oko 700 metara pod zemljom u čileanskom rudniku "San Hoze" gde su 33 rudara zatrpana više od 50 dana.

Da bi se preživelo, mora se biti disciplinovan i truditi se da se održi životna rutina, tvrdi psihijatar Alberto Itura Benavides, vodeći čovek u timu stručnjaka različitih profila koji se danonoćno brinu o rudarima.

Rudari pod zemljom imaju redovan san, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čistu presvlaku, tri topla obroka dnevno počev od jutarnje kafe pa sve do sladoleda kao deserta što čini dnevno potrebnih 2.200 kalorija. Nema alkohola, ali su cigarete "dozirane" i dozvoljene u "pušionici" koju su rudari organizovali.

Vođa lekarskog tima dr Hoze Dijas tvrdi da rudari imaju kalorijski neophodnu "porciju" da održe kondiciju i telesnu težinu i da su obroci dobro izbalansirani, preneo je AP.

Duboko pod zemljom već danima, rudari imaju organizovan rad i odmor, podeljeni u tri grupe od po 11 ljudi. Najviše 13 časova dnevno gledaju odabran TV program i filmove sa video traka. Imaju fizičke vežbe i društvene igre i rade na pripremama vlastitog spasavanja.

Zahvaljujući kablu za struju imaju električno svetlo, svakoga dana im se specijalnim pumpama doprema najmanje 100 litara vode i upumpa oko 114 kubnih metara vazduha. Svež vazduh je snizio i temperaturu na ugodnih 28 stepeni Celzijusa, dok je u tavanskom delu prostora i dalje najmanje 32 stepena Celzijusa.

Svakoga dana svaki rudar telefonom razgovara određeno vreme sa porodicom, a petkom i subotom imaju po najviše osam minuta video kontakta sa najbližima. Isto tako, dvaput dnevno imaju mogućnost kontaktiranja sa psiholozima, lekarima i drugim stručnjacima.

Male kapsule kojima im se dopremaju potrepštine rudari su nazvali "Palomas", što je španski izraz za golubove poštare. Rudari znaju da "golubovi" ne staju i da stalno "lete" dole-gore na svakih 12-15 minuta.

Rudari su nedavno gledali filmski spektakl "Troja" sa Bredom Pitom i vatreno su navijali na prijateljskoj fudbalskoj utakmici Čilea sa Ukrajinom, a njihovo glasno pevanje himne je ohrabrilo ljude na površini.

Sve je "kao kod kuće" da bi im se održavala uslovno rutinska atmosfera, tvrde stručnjaci preokupirani kako da fizički i mentalno održe rudare dok ne bude sve završeno za njihovo izvlačenje.

Akcija spasavanja traje toliko dugo jer je rudare zatrpalo 700.000 tona stena, pa se sada pravi prokop do njih kroz koji će jedan po jedan biti izvučeni pomoću metalnih kapsula.

Kapsula je cilindrični kavez, visine četiri metra, promera 53 centimetra, u čijem je središnjem delu dvometarski kavez u kome će biti smešten po jedan rudar pošto ih prethodno, dole pod zemljom, pregleda lekar pre nego što krenu na površinu uz pomoć dizalica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.