Za bolju bezbednost na radu

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolju bezbednost na radu

Za prvih deset meseci ove godine, 39 radnika je smrtno stradalo na radnom mestu, lane je u istom periodu stradao 41 radnik.
Najviše stradalih ljudi na radu starosti od 46 do 55 godina, dok su gradilišta najčešće mesto povređivanja, rečeno je u Žitištu, na stručnom skupu o bezbednosti i zdravlju na radu, gde je najavljen i novi zakon.

„Inspektor rada i kad izađe u nadzor na gradilište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može da zatvori samo rad na tom mestu rada, gde mere bezbednosti i zdravlja nisu primenjene. Usvajanjem novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, inspektor će biti dužan da zatvori celo gradilište“, objašnjava Marina Furtula, v. d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na rade.
„Mi imamo najmanje šest lica koji u hijerarhiji odgovaraju za preduzimanje nekih mera da ne bi došlo do smrtnog stradanja, pa tek onda dolazi radnik. Ali imamo drastične primere da se, recimo, otvaraju firme u četvrtak, a nama u tim firmama radnik strada u nedelju. Neobučen, nepripremljen, bez zdravstvenog pregleda i sve to“, kaže Stevan Đurović, v. d. direktora Inspektorata za rad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.