Za atentat na predsednika zemlje koja je u raljama bandi optužena i njegova udovica

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 15:45

Za atentat na predsednika zemlje koja je u raljama bandi optužena i njegova udovica

Za atentat na poslednjeg predsednika Haitija Džovanela Moisea 2021, između ostalih, optuženi su i njegova udovica i bivši premijer.

Glavni sudija zadužen za istragu o atentatu Valter Voltair optužio je pedesetak ljudi, navodi se u dokumentu koji je procurio.

Prema dokumentu koji ima 122 stranice i koji je objavio AyiboPost, predsednikova udovica Martin Moise urotila se s bivšim premijerom Klaudeom Džozefom kako bi ubili predsednika i zauzeli njegovo mesto. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Moise je ubijen kada su naoružani ljudi provalili u njegovu spavaću sobu u Port-o-Prensu u noći 7. jula 2021, u napadu u kojem je bivša prva dama povređena.

Glavni sudija je naredio da se uhapse svi osumnjičeni, a Moise je na društvenim mrežama kritikovala ono što je nazvala "nepravednim hapšenjem i političkim progonom".

Bivši premijer, koji je među 50 optuženih, Džozef je u međuvremenu rekao za Miami Herald da je predsednikov de fakto naslednik, premijer Ariel Henri, glavni dobitnik atentata i da sada zloupotrebljava haićanski pravosudni system za progon protivnika u "klasičnom državnom udaru".

S druge strane, portparol premijera Henrija rekao je da je sudija nezavisan i "slobodan da izda nalog za hapšenje u skladu sa zakonom i svojom savešću".

Nekoliko dana pre atentata na tadašnjeg predsednika države, Henri je imenovan na položaj premijera kao naslednik Džozefa, koji sada vodi opozicionu stranku. Obećao je da će održati izbore, ali ih je odložio na neodređeno vreme navodeći kao razlog razorni zemljotres i rastuću moć do zuba naoružanih kriminalnih grupa, za koje je tražio inostranu pomoć.

Procenjuje se da bande sada kontrolišu većinu glavnog grada, a Kenija se sprema da uvede međunarodne snage ratifikovane od strane UN-a za podršku haićanskoj policiji, premda su zemlje oprezne u pogledu dobrovoljne podrške zbog prijašnjih zlostavljanja stranih misija i optužbi protiv Henrijeve vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.