Za Šabac bez smoga

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Šabac bez smoga

Dva meseca Šapčani upozoravaju da nisu sigurni kakav je kvalitet vazduha koji udišu. Sumnje je pokrenuo događaj iz avgusta, kada se u gradu, nekoliko dana, osetio neprijatan miris. Građani su formirali inicijativu ''Za Šabac bez smoga'', sa zahtevima da se pojača inspekcijski nadzor zagađivača vazduha, i da se svakodnevno izveštava o njegovom kvalitetu.
Dim iz odžaka fabrike mineralnih đubriva, Šapčanima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je trn u oku. Neprijatan miris u blizini Industrijske zone, za mnoge nije novost.
 
„To je godinama i kad je „Zorka" dobro radila, to je bilo strašno, a sad malo manje. Strašno je uveče, i leti ne može da se otvori prozor.
Vazduh je za sada odličan, ranije je bio mnogo lošiji", kažu građani.
U fabrici kažu da posluju po evropskim propisima. Tvrde da je prisutnost gasova u vodenoj pari koja izlazi iz dimnjaka niža od dozvoljene granice.
„Sve vrednosti koje su izmerene, su u granicama od dva do deset puta niže od propisanih. Imamo tendenciju da svodimo emisiju na najmanju moguću meru, u tom smislu, u skorije vreme se priprema investicija koja će omogućiti da se kvalitet emisije gasova još poboljša", objašnjava Milan Stošić, zamenik generalnog direktora ''Eliksir Zorka".
Kvalitet vazduha u Šapcu od 1982. meri Zavod za javno zdravlje. Zagađenje preko dozvoljenih granica, u prethodnom periodu, kažu da nije zabeleženo.
„Paramteri koji se mere su supomor dioksid, azotni oksidi, meri se čađ, meri se amonijak, meri se florovodonik i merimo suspendovane čestice. Mnogo smo vremena potrošili na demanotvanje lažnih i netačnih navoda, gde je rečeno da mi ne merimo svaki dan, apsolutno su svi rezultati svakodnevni", tvrdi Igor Dragičević, Zavod za javno zdravlje Šabac.
O zagađenju vazduha, predstavnici inicijative ''Za Šabac bez smoga'', razgovarali su sa nadležnima u gradu i fabrici mineralnih đubriva.
„Ti razogovori su protekli u jednom prijatnom tonu, ali iza njih je ostao jedan gorak ukus, da građani zapravo nemaju insiticiju u koju mogu imati poveranja i od koje mogu očekivati da zaštiti njihovo zdravlje. Iida spreče zagađenje životne sredine", kaže Dejan Pavlović, predstavnik inicijative ''Za Šabac bez smoga''.
Šapčani između ostalog, traže i pooštravanje propisa o kvalitetu vazduha, kao i povećanje kazni za zagađivače.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.