Za Rim pogibija talaca Al Kaide »fatalna američka greška«

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2015, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Rim pogibija talaca Al Kaide »fatalna američka greška«

RIM - Italijanska vlada osudila je pogibiju italijanskog humanitarnog radnika u američkom vazdušnom napadu kao "fatalnu američku grešku".

Italijanski premijer Mateo Renci izrazio je "duboku bol" zbog pogibije Đovanija Lo Portoa i uputio izraze saučešća porodici.

Renci je izraze saučešća uputio i porodici američkog državljanina Vernera Vajnstina, koji je poginuo u istom napadu na granici između Pakistana i Avganistana. Oba su bila u zarobljeništvu Al Kaide. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Lo Porto bio "velikodušan i stručan volonter", koji je radio u Pakistanu za njemačku humanitarnu grupu do 2012. godine kada ga zarobljava Al Kaida.

U saopštenju se navodi da su bile potrebne tri godine da se nađe trag, gdje se nalazi Lo Porto i da se vrati kući, prenio je AP.

"Nažalost, situacija je sada drugačija zbog tragične i fatalne greške naših američkih saveznika, koju je priznao američki predsjednik Barak Obama", navodi se u saopštenju.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da su civili poginuli u napadu bespilotnom letjelicom u januaru na logor Al Kaide u kojem, prema saznanjima SAD, nije bilo civila.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.