Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Foču 24 godine zatvora

Sarajevo -- Sud u BiH osudio je Neđu Samardžića iz Foče na 24 godine zatvora za masovna silovanja i progone Bošnjaka tokom rata.

To je najviša pravosnažna presuda ovog suda, na koju odbrana i tužilaštvo nemaju pravo žalbe, budući da je izrečena u drugostepenom postupku. Samardžić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, osuđen je za devet od deset tačaka optužnice, koje ga terete da je žene, devojke i devojčice držao u zarobljeništvu, silovao i naređivao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << silovanja, kao i za progon Bošnjaka.

Jedno od mesta gde se to dešavalo bilo je Karaman-kuća kod Foče, kao jedno od najozloglašenijih mesta u kome su žene silovane i zlostavljane tokom rata u BiH.

"Sve žene koje su silovane, optuženi i ostali smatrali su ratnim plijenom. Te žene, koje su bezbroj puta silovane, bile su zarobljene u logoru i sve su bile Bošnjakinje. Sve su bile mlađe dobi, a među njima je bilo maloljetnica, djevojčica od 12 godina", obrazložila je presudu predsednica apelacionog veća, sudija Azra Miletić.

Ona je izjavila da je Samardžić oslobođen jedne tačke optužnice, koja se odnosni na odvođenje bošnjačkih civila iz sela Miljevina i ubistvo 13 civila u rudniku Miljevina u avgustu 1992. godine. "Kada je riječ o prvoj tački optužnice, Vijeće nije imalo dovoljno dokaza i sud je donio oslobađajuću presudu u tom dijelu", rekla je ona.

Prilikom donošenja ove presude veće je uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti – da je optuženi porodičan čovjek i otac maloljetne dece, rekla je ona.

Od otežavajućih okolnosti, kojih je više, uzeto je u obzir da je Samaradžić ranije osuđivan za ubistvo, težina krivičnog dela koje je počinio, rekla je sudija.

Novi postupak protiv Samardžića počeo je 21. novembra pošto je apelaciono veće 5. oktobra donelo odluku o ukidanju prvostepene presude Suda BiH, kojom je Samardžić osuđen na 12 godina zatvora.

Prvostepenom presudom Samardžić je oglašen krivim za zločin protiv čovečnosti na području Foče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.