Izvor: RTS, 24.Feb.2022, 18:47

Za Belu Crkvu bez barijera

Projektom "Bela Crkva bez barijera" deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom dobiće medicinsku, terapeutsku i svu drugu podršku koja im je neophodna, a koju nisu imali u svom mestu. Projekat koji sa 6,7 miliona dinara finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku ocenjen je kao jedan od najvažnijih u ovoj južnobanatskoj varošici jer se tiče unapređenja položaja osoba iz osetljivih grupa.
Nekadašnja školska zgrada, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja u Beloj Crkvi propada poslednjih trideset godina, u narednih mesec dana postaće Inkluzivni centar za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Do sada su roditelji i deca radi terapeutskih usluga morali da putuju u velike centre, što je finansijski isrpljujuće za ove porodice. Sada će im sve to biti dostupno u njihovom mestu.
 
„Potrebe su velike, mi imamo sto trideset petoro dece koja su nam u redovnom sistemu, a koja pohađaju nastavu po IOP-u. Nema svako od njih potrebu za ličnim pratiocem ili asistentom, ali ima potrebu da se uradi rampa, ima potrebu za rehabilitacijom, za terapeutom, za logopedom, ja mogu da vam kažem da od kada smo angažovali logopeda, za mesec dana je kroz savetovalište prošlo četrdeset petoro dece", kaže Danijela Jovanović iz Udruženja Pletenica i nosilac projekta „Bela Crkva bez barijera".
Ovaj objekat služiće za rehabilitaciju, edukaciju, za rad logopeda, oligofrenologa, psihologa, terapeuta, ali i za druženje i radionice u kojima će ova deca razvijati potencijale. Tu će biti dnevni boravak i prihvatna stanica za porodice u kriznim situacijama. Zgrada se kompletno renovira, a radovi će biti završeni u narednih mesec dana.
"Kompletno je urađen novi krov, pribavljena je stolarija koja treba da se ugradi, obijena je unutrašnjost i fasada je obijena, sad treba da se malteriše, da se ugrađuju prozori i polako da se opremaju prostorije", navodi Aleksandar Stanojlović, član UO Udruženja „Pletenica”.
Od prošle godine, deci sa smetnjama u razvoju iz Bele Crkve prvi put je na raspolaganju i usluga ličnih pratilaca.
Marija Jožić je jedna od njih: "Za sad nas ima pet, svaka je raspoređena u nekoj školi u ovoj opštini i za sada sve to dobro funkcioniše, deca su se uklopila, oni su se na nas navikli mi na njih, saradnja sa roditeljima je perfektna."
Formiranjem ovog inkluzivnog centra usluge socijalne zaštite postaće dostupnije svima kojima su potrebne.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.